Därför är Serie A hetare än på länge

avTT

Publicerad:
Foto: Serena Campanini/ANSA/AP
Dejan Kulusevski har på bara ett halvår gått från för många okänd till Sveriges kanske hetaste fotbollsspelare. Arkivbild.

Glöm Premier League och La Liga för ett ögonblick.

Nu är Serie A hetast bland ligorna i fotbolls-Europa – åtminstone ur ett svenskt perspektiv.

Med Zlatan Ibrahimovics återkomst i Milan och Dejan Kulusevskis övergång till Juventus finns det fler skäl än på länge att rikta blickarna mot Italien.

+ Svenska spelare:

Zlatan Ibrahimovic, Milan, Dejan Kulusevski, Parma (lån från Juventus), Mattias Svanberg, Bologna, Robin Olsen, Cagliari (lån från Roma), Riccardo Gagliolo, Parma, Albin Ekdal, Sampdoria, Ken Sema, Udinese.

+ Största stjärnorna:

Cristiano Ronaldo, Juventus, är den starkast lysande stjärnan som i och med sin ankomst 2018 satte ett ordentligt stålkastarljus på ligan. Intresset kommer inte direkt att minska med Zlatans återkomst till Milan. Romelu Lukaku blev Inters dyraste värvning genom tiderna när han lämnade Manchester United. Mario Balotelli i Brescia och ligans skyttekung Ciro Immobile, Lazio, är två andra profiler att hålla ögonen på.

+ Tabelltoppen:

Inter och Juventus har ett försprång på sex poäng ned till jagande Lazio, som i sin tur följs av Roma. Lazio har dock en match mindre spelad och har gått som tåget den sista tiden med elva raka matcher utan förlust varav de åtta senaste varit segrar.

+ Största besvikelsen:

Zlatan Ibrahimovics Milan ligger elva i tabellen, hela 21 poäng efter Inter i topp, och har haft problem med målskyttet. Bakåt har man också haft stora bekymmer och mot Atalanta, 0–5, kom lagets största förlust i ligan sedan 1998. Tränaren Marco Giampaolo fick sparken i början av oktober och ersattes av Stefano Pioli, men någon direkt effekt av tränarskiftet har inte märkts.

+ Ligans status:

De italienska lagen kan inte riktigt mäta sig med de engelska och spanska i Champions League-slutspelet. Fyra lag från spanska La Liga och lika många från brittiska Premier League finns med i åttondelsfinalerna i februari medan tre lag från Serie A (Atalanta, Napoli och Juventus) har tagit sig dit. Men för svensk del är Italien hetare än på länge, tack vare storstjärnan Ibrahimovic, landslagsmålvakten Robin Olsen och nya stjärnskottet Dejan Kulusevski.

+ Rasismen:

Under hösten har flera rasistskandaler svärtat ner den italienska ligan. Romelu Lukaku (Inter), Mario Balotelli (Brescia) och Franck Kessie (Milan) är några av de spelare som har fått rasistiska glåpord riktade mot sig från läktarhåll. Klubbarna i ligan formulerade i slutet av november tillsammans ett brev där man erkänner att det finns stora problem med rasism som inte tagits tillräckligt på allvar.

Serie A gick därefter ut med en antirasistisk kampanj, som inte föll väl ut. Kampanjen bestod av ett konstverk med tre målade apor där intentionen var att visa att alla människor är lika värda, enligt konstnären. Ligan fick ta emot hård kritik och bad senare om ursäkt.

+ Nästa omgång:

Söndag 5 januari: Brescia–Lazio (12.30), Spal– Hellas Verona (15.00), Genoa–Sassuolo (18.00), Roma–Torino (20.45)

Måndag 6 januari: Bologna–Fiorentina (12.30), Atalanta–Parma, Juventus-Cagliari, Milan–Sampdoria (alla 15.00), Lecce–Udinese (18.00), Napoli–Inter (20.45).

+ Så följer man Serie A:

C More sänder alla matcher.

Publicerad: