Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Här är tio snackisar från fotbolls-EM

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-07-15

Fotbolls-EM är över och Spanien är mästare för fjärde gången.

TT listar tio snackisar från årets turnering – från politiska målgester till masker och tårar.

+ Demirals målgest

Turkiets Merih Demiral blev oväntad matchhjälte med sina två mål i åttondelsfinalen mot Österrike. Men efteråt var det något annat som stod i fokus, nämligen den ”varggest” som han gjorde efter sitt andra mål. Gesten kopplas till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna som låg bakom mord på politiska motståndare under framför allt 1970-talet.

Demiral själv hävdade att gesten handlade om hans turkiska härkomst och ingenting annat. Europeiska fotbollsförbundet stängde av honom i två matcher och han spelade aldrig mer i EM.

+ Mbappés mask och uttalanden

Många superstjärnor hade ett tungt EM, däribland Frankrikes Kylian Mbappé. I stället handlade hans mästerskap främst om två andra saker:

Ett: Masken. I premiären bröt han näsan och tvingades därefter spela i en ansiktsmask.

Två: Politiken. Samtidigt som EM spelades pågick ett val i hemlandet. Då tog Kylian Mbappé ställning på EM:s mest uppmärksammade presskonferens.

– Vi ser att extremismen knackar på dörren till makten, men vi har makten att forma vårt lands framtid, sade han enligt The Guardian.

+ Publikfesterna

EM präglades av publikfester. Torg och arenor runt om i Tyskland fylldes av supportrar som sjöng och dansade tillsammans. Det var flera nationer som hade många supportrar på plats. Däribland Turkiet, Nederländerna och Skottland.

+ Dansk VAR-mardröm

Två VAR-beslut, med minimal marginal, släckte Danmarks EM-dröm. Efter förlusten i åttondelen mot Tyskland suckade förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

– Enligt min mening är det inte så här fotboll ska vara, sade han enligt AFP.

+ Ronaldos tårar

Portugals Cristiano Ronaldo hade ett tungt EM. Inget mål framåt och kraftigt kritiserad. I åttondelsfinalen mot Slovenien missade han straff och började sedan att gråta.

Han fick därefter revansch i straffläggningen då han gjorde mål och Portugal gick vidare. Men i kvarten tog EM slut.

+ Engelsk kritik och cykelsparkar

England tog sig till final utan att spelmässigt imponera särskilt mycket. Kritiken i hemlandet var stundtals tung mot förbundskapten Gareth Southgate.

När de engelska supportrarna ser tillbaka på EM kan de i stället titta på några ikoniska ögonblick som de lär minnas länge. Jude Bellinghams sena cykelspark mot Slovakien sticker ut lite extra.

+ Spansk dominans

Sju matcher. Sju segrar.

Det spanska landslaget totaldominerade EM.

Men till skillnad från glansdagarna, 2008–2012, var det ett rakare och kvickare Spanien som tog Tyskland med storm. Spanien har nu vunnit fyra EM-guld – ingen nation har fler.

+ Yamals genombrott

Lamine Yamal var namnet på allas läppar. Spaniens supertalang blev EM-historiens yngste målskytt när han skruvade in en delikat kvittering mot Frankrike i semifinalen, 16 år och 362 dagar ung.

Som nybliven 17-åring spelade han fram till ett av Spaniens mål i finalen mot England och prisades sedan som turneringens bäste unga spelare.

+ Skrälldebutanten Georgien

Georgien var EM:s enda debutant. Då stod laget för en dunderskräll och gick vidare till åttondelsfinal efter seger mot Portugal i den sista gruppspelsmatchen. Giorgi Mamardashvili var en jätte i målet och Georges Mikautadze (tre mål) delade på skytteligasegern med fem andra spelare.

+ Stjärnornas avsked

Ronaldo fortsätter att spela fotboll, men han meddelade att årets EM blev hans sista. Tysklands Toni Kroos lägger däremot skorna på hyllan. Han fick inte det sagoslut han ville – EM-guld på hemmaplan – men kan se tillbaka på en enastående karriär. Hans landslagskamrat Thomas Müller meddelade också att han nu slutar i landslaget.