Nu invigs OS – bakom lyckta dörrar

Av:  TT Tokyo, TT:s utsända

Kejsaren får sällskap av Emmanuel Macron och Jill Biden – och knappt 1 000 andra personer.

När OS-trupperna marscherar in och elden tänds i Tokyo sker det inför tomma läktare.

Det är dags för tidernas märkligaste OS-invigning.

– Invigningen kommer inte att bli en festival, säger OS-organisationens ordförande Seiko Hashimoto till Inside the Games.

Pampiga Olympiastadion – som normalt tar in 70 000 personer – kommer att eka märkligt tom klockan 13 svensk tid.

Bara omkring 950 personer, som dignitärer och journalister och personal från arrangören, får närvara när de uppskjutna sommarspelen invigs.

En konsekvens av det publikförbud som råder med anledning av pandemirestriktionerna under sommarspelen i Tokyo.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att vara på plats liksom USA:s första dam Jill Biden.

De klassiska ingredienserna, som inmarschen av nationernas trupper samt tändning av OS-elden, blir av. Men allt sker i en kraftig nedskalad skala. Inmarschens ordning utgår från japanskt alfabet. Av historiska skäl går Grekland först och värdlandet Japan sist.

Sverige kommer enligt NBC in som nation nummer 87 och nytt är att fanan bärs av två personer – fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt får sällskap av seglaren Max Salminen, båda medaljörer i OS 2012.

154 svenska aktiva och ledare är på plats i Tokyo just nu. Bara runt 20 av dem kommer att vara med på invigningen, enligt Aftonbladet.

– Vi vill inte att aktiva som ska tävla på lördag är med på invigningen. Det är inte aktuellt, sade svenske truppchefen Peter Reinebo till TT tidigare i veckan.

– Att gå på en OS-invigning är krävande. Det är många, många timmar.

Abe kommer inte

Själva spelen väntas invigas av Japans kejsare Naruhito – däremot kommer en av nyckelpersonerna bakom Toky-OS, den förre premiärministern Shinzo Abe, att lysa med sin frånvaro, rapporterar Inside the Games.

Vad för slags show som japanerna bjuder på är oklart, liksom vem som tänder OS-elden. Spekulationerna pågår för fullt – blir det möjligen golfstjärnan Hideki Matsuyama, som vann US Masters i våras? Eller kanske tennisstjärnan Naomi Osaka?

Vad som redan nu går att fastslå är att Tokyos version av en OS-invigning som sker mitt i en pandemi kommer gå till historien.

Hur kommer det att kännas för de få som trots allt kommer vara på plats?

Annorlunda, men ändå bra, tror Peter Reinebo som närvarat på ett antal invigningar genom åren.

– Det är en fantastik känsla att gå in på plan och representera sitt land och truppen och mycket hänger naturligtvis ihop med att människor på läktarna är väldigt entusiastiska precis som truppen är, säger han och fortsätter:

– Nu blir det på ett annat sätt och det blir en erfarenhet. Jag tror det blir bra.

Publisert: