Lustig hyllar sin ersättare: "En oslipad diamant"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-05-14

Stark framåt, pålitlig bakåt.

Josafat ”Joe” Mendes, 19, har gjort succé som Mikael Lustigs ersättare i AIK som leder allsvenskan.

– Han är en oslipad diamant, säger Lustig.

94 landskamper, VM- och EM-spel, mängder med titlar med Rosenborg och Celtic – Lustig har upplevt det mesta under en elitkarriär som spänner över 17 år. Han saknar en titel, ett SM-guld.

Jakten efter Lennart Johanssons pokal 2022 går så här långt riktigt bra. Närmast väntar söndagens derby mot tabelltvåan Hammarby på Tele2 arena.

Lustigs 35-åriga kropp har fått ta en och annan smäll genom åren. Han missade matcherna mot Gif Sundsvall och IFK Göteborg men var tillbaka med ett kort inhopp mot Malmö FF. Det är inte så att han tror att han blir smidigare och mindre skadebenägen med åren. Därför är han väldigt glad över att se hur Joe Mendes tagit sig an uppgiften som högerback i de tre senaste matcherna.

”Hade aldrig sett honom”

– Det är klass. Sedan han kom till oss har han visat framfötterna på försäsongen. De yngre i vårt lag hade full koll på honom men jag hade aldrig sett honom tidigare, säger Lustig.

TT: Känns det bra för dig med en så god backup, du behöver ju inte riskera något om du har en skadekänning?

– Absolut. Det är väl det som kanske är svårt i svensk fotboll, att hitta en bredd i en trupp där man känner att man har backup på alla positioner. Är det någonstans vi har det nu så är det på backsidan. Där är vi starka.

– Hade Joe inte varit här kanske jag hade varit tvungen att chansa (mot Malmö FF). Ett år som detta med många matcher är det bra att vi har en sån backup på backsidan. Det är toppen för mig och toppen för AIK.

Och just nu toppen även för Joe Mendes.

Grzelaks svåra val

Efter 2–0-segern mot Malmö FF i onsdags svarade tränaren Bartosz Grzelak något svävande på frågan om Mendes går att hålla utanför startelvan efter tonåringens senaste prestationer.

– Jag har filosofin att de elva bästa spelarna ska vara på planen. De som är heta. Och det är klart, spelar han som han gör nu och som han har utvecklats är han en spelare som bygger ett förtroende hos oss i tränarteamet.

– Sedan är det så med unga spelare att det kan gå upp och det kan gå ned. Det ska man alltid ha med sig, säger Grzelak.

Mendes vill förstås inget hellre än att låta det hela rulla på. Han har aldrig spelat ett derby och inte minst viljan att visa Hammarby att han duger för allsvenskan är extra stark.

Han slog inte igenom på Tele2 arena under fjolåret i Hammarbys organisation och återvände i vintras till AIK.

– Det är stort med ett derby och att spela en sån match. Hammarby är en klubb jag tillhört och jag ser fram emot mitt första derby.