Två länder stängs av från Afrikanska mästerskapen

Av:  TT-AFP

Fifas ordförande Gianni Infantino har meddelat att Kenya och Zimbabwe inte kommer spela i det afrikanska mästerskapet 2023. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino har meddelat att Kenya och Zimbabwe inte kommer spela i det afrikanska mästerskapet 2023. Arkivbild.

Kenya och Zimbabwe stängs av från spel i Afrikanska mästerskapen i Elfenbenskusten nästa år. Detta på grund av regeringarnas intåg i fotbollsorganisationerna.

Den 24 februari meddelade Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att de temporärt stängt av Kenya och Zimbabwe från kvalet till Afrikanska mästerskapen.

Orsaken var att ländernas regeringar hade blandat sig i hur fotbollsförbunden sköttes.

I Zimbabwes fall gick myndigheter i november in för att undersöka misstankar om korruption och sexuella trakasserier i förbundet.

Fifa markerade då att anklagelserna ska utredas internt inom fotbollen och inte av landets regering.

– Vi var tvungna att stänga av Kenya och Zimbabwe för regeringarnas intåg i fotbollen. De vet vad som måste göras för att häva avstängningen, sade Fifas ordförande Gianni Infantino i februari.

Ländernas regeringar hade till två veckor innan kvalet startar i juni på sig att backa, men har inte gjort det och stängs därför av från Fifas tävlingar.

”Som en konsekvens av att Kenya och Zimbabwe misslyckats med att häva Fifas avstängningar har vi nu meddelat att de inte kommer spela i det afrikanska mästerskapet på Elfenbenskusten 2023”, skrev förbundet i ett uttalande.

Grupperna där Kenya och Zimbabwe skulle ingått kommer nu att bli trelagsgrupper.

Publisert: