Nylander sköt Sverige i topp

Av:  Göran Sundberg/TT

William Nylander (88) gratuleras av lagkamraterna i båset efter sitt 1–0-mål.
William Nylander (88) gratuleras av lagkamraterna i båset efter sitt 1–0-mål.

Sverige säkrade en topp två-placering och gick upp i topp i VM-gruppen efter seger med 1–0 över Lettland.

William Nylander blev segerskytt i numerärt överläge. Tre Kronor får nu stanna kvar i Tammerfors där torsdagens kvartsfinal spelas.

Tre Kronor vann sex av sina sju gruppspelsmatcher, men förstaplatsen i gruppen är inte säker. Finland möter Tjeckien senare på tisdagskvällen och tar förstaplatsen vid en trepoängare.

Svenskarna får nu invänta resten av tisdagen på vilket lag som blir motståndare i kvartsfinalen. Vid gruppseger väntar fyran i grupp A, om det blir en andraplats väntar trean i Helsingforsgruppen.

Det kan fortfarande bli tre olika lag – Danmark, Kanada och Slovakien.

– Tar man sig till en kvartsfinal så är det ett bra lag vi kommer att möta. Sedan har de olika styrkor. Men vi bestämmer inte vilken motståndare vi får, vi får bara vara redo för den motståndare vi får – och det kommer vi att vara, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till Viaplay.

Sverige behövde en poäng för att säkra en topp två-placering och därmed fördelen att få stanna kvar i Tammerfors i kvartsfinal.

Press på Finland

Men en seger skulle sätta press på Finland i kampen om gruppsegern. Sverige behöver en poäng mer än Finland i sista omgången för att ta förstaplatsen.

Lettland hade en liten chans att nå slutspel, men behövde vinna i ordinarie tid.

Men det skulle dröja innan utdelningen kom mot Lettland – och den kom i numerärt överläge.

Med William Nylanders intåg gjorde Sverige fyra mål på fem powerplaychanser mot Norge i söndags så Lettland var förvarnat.

Den första lettiska utvisningen kom efter 14.13 av den andra perioden – det tog 41 sekunder så hade Nylander skjutit ledningsmålet.

”För dåligt”

Rasmus Asplund skymde lettiske målvakten Arturs Silovs och Nylander sköt i bortre hörnet från sin position vid högra tekningscirkeln.

– Det var en ganska svårspelad match men vi lyckades vinna, säger backen Anton Lindholm till Viaplay.

– De försvarade sig riktigt bra, gjorde det trångt och väntade på att vi skulle tappa tålamodet och göra något extra spel för att kunna kontra.

Dessförinnan hade svenskarna haft en del problem. Spelmässigt pressade man tillbaka letterna i början, Nylander var en av de drivande, men de heta chanserna uteblev. I stället skapade letterna i slutet av första perioden de bra lägen, men Bostonmålvakten Linus Ullmark, som gjorde sin andra match, var en av få svenskar som var riktigt alert.

Till slut räckte dock Nylanders powerplayfullträff till en svensk trepoängare. Torontostjärnan har därmed gjort två mål och två assist i sina två första VM-matcher.

Publisert: