Uefa om finalkaoset: "Ska undersökas"

Av:  Anton Johansson/TT

Det rådde kaosartade scener utanför Stade de France.
Det rådde kaosartade scener utanför Stade de France.

Inför, under och efter matchen handlade mycket om oroligheterna i samband med insläppet till finalarenan Stade de France i Paris.

Något som Liverpool riktar kritik mot.

Uefa meddelar att tusentals falska biljetter låg bakom till tumultet.

Real Madrid vann Champions League-finalen mot Liverpool med 1–0. Men matchen kom i gång nästan 40 minuter försent på grund av oroligheter utanför Stade de France. Flera medier, bland annat nyhetsbyrån AFP och brittiska BBC, rapporterade om långa köer och kaosartade scener.

AFP och BBC skriver att polis ska ha avfyrat tårgas i samband med att flera personer hade försökt ta sig förbi barriärerna och in på arenan. I samband med den ordinarie avsparkstiden, 21.00, var det fortfarande många biljettinnehavare som inte hade fått komma in på arenan.

Liverpool kritiska

Under matchen kom Liverpool med ett uttalande på sin hemsida där man skriver att man officiellt har begärt att det ska göras en formell utredning av det inträffade.

”Vi är enormt besvikna på problemen med entrén till arenan och den bristande säkerheten, som Liverpool-fansen möttes av i kväll på Stade de France. Det här är den största matchen inom europeisk fotboll och supportrar ska inte behöva erfara de scener som vi sett i kväll”, skriver den engelska klubben.

Uefas svar

Europeiska fotbollsförbundet Uefa kom även de med ett pressmeddelande under matchens gång. Där skriver förbundet att flera personer som hade köpt ogiltiga biljetter låg bakom kaoset.

”Inför matchen blev vändkorsen vid Liverpool-läktaren blockerade av tusentals fans som hade köpt ogiltiga biljetter som inte fungerade. Det skapade en kö för fans och det resulterade i att vi sköt på matchen så att fans med riktiga biljetter skulle få ta sig in”, skriver Uefa.

Man bekräftar också att tårgas användes:

”När antalet människor utanför stadion blev fler och fler skingrade polisen dem med tårgas och tvingade dem bort från arenan. Uefa känner sympati med de som drabbats av det här och kommer undersöka de här händelserna skyndsamt tillsammans med fransk polis, andra myndigheter och det franska fotbollsförbundet.”

Publisert: