Tränarprofilen tar över Philadelphia

TT-AP

Publicerad 2022-06-18

John Tortorella har fått ett nytt jobb. Arkivbild.
John Tortorella har fått ett nytt jobb. Arkivbild.

John Tortorella ska ruska liv i Philadelphia i NHL nästa säsong. En av NHL:s mest erfarna tränare lämnar sitt tv-expertjobb och lovar att inte hålla tillbaka.

– Jag kommer att träna det där laget hårt från start, säger han

John ”Tort” Tortorella är en profil i den amerikanska proffsishockeyn. Han är känd för sina utbrott, och drar sig inte för att skälla ut spelare eller frågvisa journalister.

Men han har så klart även en svårslagen rutin och expertis. Han tränade Columbus senast, och innan dess styrde han över Tampa Bay, New York Rangers, Vancouver och Columbus. På listan över de tränare som lett sina lag till flest segrar ligger han på 14:e plats genom tiderna. Av USA-födda tränare är han tvåa.

Utdragen kräftgång

Han har även röstats fram som bästa tränare tid två tillfällen, 2004 och 2017. Förra året valde han dock att kasta in handduken och satte sig i expertstolen på ESPN. Men nu är han alltså tillbaka i den riktiga hetluften, och har skrivit på för fyra år, och skjuter därmed fram eventuella pensionsplaner några år – han fyller 64 om några veckor.

För Philadelphia fans och spelare har det varit en lång väntan på framgång. Laget har inte vunnit Stanley Cup sedan dubbeln 1974–1975. Senast man nådde final var 2010.

”Coachar hårt”

Tortorella börjar från grunden, och utlovar redan nu ett hårt sommarläger för spelarna med mycket skridskoåkning. Det tar lite tid för spelare att förstå honom, påpekar han.

– Jag coachar hårt. Men jag kommer alltid att vara rättvis med de här killarna och de kommer alltid att få total ärlighet från mig, säger han.

John Tortorella säger dock att han tonat ned sig med åren, men att han ändå vill ha ett tufft lag. När det gäller förväntningarna så kanske Philadelphias supportrar får hålla i hatten

– Jag kommer inte sitta här och säga att vi kommer att utmana om Stanley Cup nästa år, jag förstår det. Jag vet att det finns en del jobb att göra, säger han.

___