Mardröm för Europa – USA leder Ryder Cup stort

Av:  TT

Dustin Johnson var en av flera amerikaner som imponerade i Ryder Cup.
Dustin Johnson var en av flera amerikaner som imponerade i Ryder Cup.

Europa har fått en mardrömsstart på Ryder Cup och behöver ett mirakel vid Michigansjön för att försvara bucklan.

USA leder med 6–2 efter första dagens spel.

– Vi kan komma tillbaka, säger Rory McIlroy.

När Europa senast vann Ryder Cup på amerikansk mark, 2012, var det tack vare ”miraklet i Medinah” då ett fyrapoängsunderläge vändes den sista dagen.

Nu har USA på nytt kopplat ett fyrapoängsgrepp, den här gången redan efter en dags spel på Whistling Straits.

Den korta och något förenklade förklaringen till rycket: De amerikanska spelarna sänkte många (och långa) puttar. Det gjorde inte Europa.

Europa är regerande mästare efter segern i Paris 2018 men kom ändå till årets Ryder Cup som en klar underdog, eftersom USA ställer upp med sitt vassaste lag någonsin om man ser till världsrankningen. För att försvara bucklan krävs att flera européer spelar på sin absoluta toppnivå – och så var inte fallet under fredagen.

Tungt för McIlroy

Ta bara förre världsettan Rory McIlroy, som nu för första gången förlorade två Ryder Cup-matcher under en och samma dag. Efter att bland annat ha torskat de första fem hålen (!) i morgonens foursome, i par med Ian Poulter mot Patrick Cantlay och Xander Schauffele, fick McIlroy en ny chans i bästbollen tillsammans med Shane Lowry. Men det var motståndarna Harris English och – framför allt – Tony Finau som glänste. Rycket kom när amerikanerna gjorde tre raka birdies på hål 8–10 och precis som i foursomen var McIlroy besegrad redan på det 15:e hålet, efter ännu en sänkt putt av Finau.

– De drar nytta av ”momentumet” från publiken, sade McIlroy.

– Jag har inte sett Tony putta så här bra på länge. De har några par som är i form, på en svår golfbana där det är svårt att göra birdies och de får i gång flytet … Om man själv inte riktigt är på den hundraprocentiga toppen av sitt spel, då är det tufft.

Lite senare dödade Dustin Johnson och Schauffele på 17:e hålet sin bästboll mot österrikiske debutanten Bernd Wiesberger och en blek Paul Casey. Den amerikanska 3–1-ledningen efter foursomespelet hade växt till 5–1 – och Europas poängbehov var enormt med två matcher kvar ute i blåsten på den spektakulära banan vid Michigansjöns strand.

Oavgjord tungviktsfajt

Först var det tungviktsfajten mellan Bryson DeChambeau (i par med Scottie Scheffler) och världsettan Jon Rahm (ihop med Tyrrell Hatton). DeChambeau bjöd den högljudda hemmapubliken på en galen monsterdrive på cirka 375 meter när han hittade en genväg mot en enkel eagle på femman, men också – förstås – på flera viktiga sänkta puttar.

Matchen blev en rysare och den första i årets Ryder Cup som gick hela vägen till det 18:e hålet, dit USA kom i ledning ett upp. Då klev Hatton fram och gjorde en briljant birdie efter att ha slagit inspelet nära och sänkt putten. Européerna kunde knyta nävarna och jubla över en halv poäng som just då kändes guld värd.

– Skönt att få en halv poäng, det är sånt här som kan få saker att vända, sade Rahm i Viaplays sändning.

En sista rysare återstod. Tommy Fleetwood och Viktor Hovland, tidernas förste norske Ryder Cup-spelare, hade länge greppet mot Justin Thomas och Patrick Cantlay. Men när Thomas gjorde eagle på 16:e var amerikanerna ikapp.

Det blev oavgjort även i den matchen, men nu med lite surare eftersmak för Europa, och USA leder med 6–2 inför lördagens spel.

Då måste Europa höja sig om inte underläget ska bli ännu större.

Publisert: