TT-Sport

Stina Nilsson tar ett steg i taget

TT-SPORT

Skidor. Hemmafavorit i Falun. Ett av Sveriges största medaljhopp i VM.

Men för Stina Nilsson är VM-sprinten på Lugnet på torsdag ett lopp i mängden. Nästan i alla fall.

Stina Nilsson har skaffat sig den mentala förmågan att fokusera på här och nu. Helt och fullt. Så när den 21-åriga Malungstjejen - som tävlar för IFK Mora, har lägenhet i Torsby och bor i Östersund två - dagar före VM-premiären ordar om mästerskapet och sina chanser så gör hon det i små, korta steg.

– Jag har mina tankar precis där jag brukar ha dem innan tävling. Det är två dagar kvar, i morgon fokuserar jag på att det är tävling. I dag är inte tankarna så långt fram. Det känns bra att de inte flyger i väg så mycket.

– Jag åker skidor för att jag tycker det är kul och jag gillar att tävla. Så för mig är det samma sak som för två år sedan.

Skillnaden är dock påtaglig jämfört med 2013, när hon som dubbel juniorvärldsmästarinna sensationellt tog sig till final och blev femma i VM-sprinten i Val di Fiemme.

Nu vilar ett gigantiskt favorittryck på en viss Marit Björgen. Men bakom henne har Stina Nilsson seglat upp som en mycket stark medaljkandidat. Tre pallplatser den här världscupvintern - och trea i VM-genrepet i Östersund i helgen - talar sitt tydliga språk.

– Jag tycker det är jättekul att det kommer vara mycket publik och förhoppningsvis längs hela banan, men mer än så har jag inte tänkt på det, hävdar hon.

Lyckat koncept

Med en blick bakåt kan ett av Sveriges främsta nutids- och framtidshopp konstatera att vägen mot VM gått som på räls. Med förbundskaptenen Rikard Grip som tränare sedan före förra VM har hon funnit ett lyckat koncept.

– Vi har samma syn på träning, så jag tycker det har fungerat. Vi är överens om sommarträningen och vinterträningen och om vad som får mig i form.

Stina Nilsson kom tvåa i sprinten i Falun i början av januari, då VM-banan testades för första gången.

Men det har även hänt saker med banan sedan dess.

– Det är en kul bana, de har förbättrat den sedan sist. Det var lite orytmisk åkning då, nu tycker jag den är väldigt bra. Den har väldigt många delar som kommer vara utslagsgivande.

– Det finns många sprintbanor som är bra. Det här är en av dem.

Allround killer

Att banan, som mäter 1 400 meter och är samma för damer och herrar, passar Nilsson tvekar inte landslagstränaren Johan Granath om.

– Hon är allround, det spelar inte så stor roll om det är klassiskt eller skejt, säger han.

– Och hon är en killer, har en skalle utöver det vanliga. Många i den röda dräkten (läs: norskor) kommer vara halvrädda för henne.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport