Charlotte Kalla

Kalla vann utan att imponera

TT-SPORT

Falun. Charlotte Kalla vann på fredagen i Falun utan att glänsa.

– Mitt lopp får en trea i betyg på en femgradig skala, säger hon efter segern i Skandinaviska cupen som avgjordes på de blivande VM-banorna.

Skidstjärnan Charlotte Kalla vann favoritdistansen 10 kilometer fritt med sju sekunder före norskan Martine Ek Hagen, och 18 sekunder före trean Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Det är tidsmarginaler som ger signaler på att hon just nu inte är i nivå med de bästa norskorna. Dessutom tappade Kalla ett par sekunder jämfört med tvåan Martine Ek Hagen på banans sista två kilometer.

– För att mitt lopp ska få ett högre betyg krävs att jag att blir mer kraftfull och rappare i åkningen. Frekvensen fanns där i dag, men det svarade inte maximalt, säger Kalla.

Dessutom trivdes hon inte alls i det isiga föret som präglade fredagens tävling.

– I dag var det likt de svåra förhållanden i tävlingen i Davos före jul. Det är inte mitt favoritföre, men det är lika för alla, även om det verkligen var en utmaning att tävla i dag.

Charlotte Kalla, som den senaste veckan har haft ett eget träningsläger i Falun, befinner sig just nu i en tuff träningsperiod. Det kan också vara en orsak till att det inte glödde om hennes åkning på fredagen.

– Jag tror det kommer att kännas bättre när jag släpper upp träningen om några veckor, säger hon.

"Triggar mig"

Hon tonar ner betydelsen av att hon de senaste dagarna tränat på VM-banorna.

– Det är verkligen utmanande banor, men annars har jag inte tänkt mycket på att det är de kommande VM-banorna. För mig har det varit viktigast att komma till Falun för att få bra träningsförhållanden.

Samtidigt som Kalla söker VM-formen kan hon via tv se hur Marit Bjørgen visar klassen i Tour de Ski.

– Ja, hon imponerar, men samtidigt triggar det mig inför VM, säger Kalla.

Näst bästa svenska var Ida Ingemarsdotter på sjätte plats, 50 sekunder efter Kalla.

– Det var ett stabilt lopp, men jag hade inte det sista. Vi får hoppas det kommer när jag släpper på träningen, säger Ingemarsdotter.

Nelson nöjd trea

I herrtävlingen vann finländaren Matti Heikkinen före norrmannen Anders Gløersen.

Bäste svensk var Lars Nelson på tionde plats, 49 sekunder efter Heikkinen.

– Jag är nöjd med att bara vara 49 sekunder från segraren i fristil, som normalt inte passar mig. Dagens lopp skulle säkert innebära att jag skulle bli topp 20 i en världscup, säger Nelson som är mitt i en tung träningsperiod.

– Därför kunde det gått sämre för mig i dag. Just nu ser det bra ut inför VM, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport

/

Charlotte Kalla

ÄMNEN I ARTIKELN

Charlotte Kalla

Längdskidor