TT-Sport

Jönsson: Hoppas kunna starta i VM

TT-SPORT

Skidor. Med fem dagar till skid-VM i Falun föll Emil Jönsson ihop skadad i sprinten i Östersund.

Men VM-drömmen lever fortfarande för svensken.

– Jag inser att det blir en kamp mot tiden, min största utmaning hittills i karriären. Men jag hoppas kunna starta i VM, det är målet, säger han.

Det var scener som ingen ville se som utspelade sig när genrepet inför VM avgjordes. I kvartsfinalen rasade Jönsson plötsligt ihop i en uppförsbacke och blev liggande med starka smärtor i sitt högra ben.

Ett sus gick genom de välfyllda läktarna på stadion i Östersund.

Ledare var snabbt på plats och efter några minuters bars Jönsson av spåret. Där blev han liggande ytterligare ett tag innan 29-åringen med hårt lindat högerlår lyftes in i en bil, för att tillsammans med landslagsläkaren transporteras till sjukhus för undersökning.

"Rejält ont"

– Jag hade rejält ont när jag tvingades bryta loppet. Värken känns dock lindrigare nu på kvällen och det gör mig trots allt lite hoppfull, sade Jönsson senare på lördagen till skidförbundets hemsida.

– Målet är att komma till start i VM och jag hoppas att söndagens vidare undersökningar ska ge vid handen att jag kan påbörja ett rehabiliteringsprogram. Jag vägrar tänka tanken att jag inte ska kunna tävla i VM. I mitt huvud finns bara att det ska gå. Sedan får vi se vad läkarna säger, och dem måste jag givetvis lyssna på.

Landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson:

– Vi kan konstatera att Emil ådragit sig en kramp eller skada i höger ljumske. Omfattningen av skadan är svårbedömd. Det krävs därför nya undersökningar under söndagen för att kunna få en helhetsbild av det hela. Först därefter kan vi göra bedömningen hur vi går vidare.

"Ge oss till tåls"

Andersson vill inte spekulera i möjligheterna till att Jönsson kommer till start i VM-sprinten i Falun på torsdag.

– Vi kan inte uttala oss om något som vi inte med bestämdhet vet. Vi får ge oss till tåls och avvakta de planerade undersökningarna i morgon.

Förbundskapten Rikard Grip pratade med Jönsson efter undersökningen på sjukhuset i Östersund.

– Emil lever fortfarande givetvis på hoppet att det ska gå att vara med på VM. Det är en tuff utmaning han står inför, men vi hoppas att vi kan ha med honom på VM, säger han till TT.

Innan skadan hade en taggad Jönsson visat finfin VM-form när han hade fjärde bästa tid i kvalet. Skulle han inte kunna tävla i Falun är det ett dråpslag både för honom och landslaget.

– Det betyder såklart jättemycket för honom och så är det tråkigt för laget också. Han är en viktig del i en teamsprint till exempel, men först och främst är det synd för honom om han inte får åka, säger lagkamraten Calle Halfvarsson.

– Det vore jättetråkigt för hela laget om han inte är bra nog att kunna köra på VM. Vi behöver honom, särskilt på sprinten. Och han är en så bra kille och glädjespridare, så det är väldigt tråkigt om det är något allvarligt, säger Jennie Öberg.

Om Jönsson inte kan åka i VM ersätts han av reserven Carl Quicklund, som åkte ut som 56:a i kvalet i Östersund.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport