Svenska lagen är curlingvärldens snackisar

Uppdaterad 2019-07-04 | Publicerad 2017-06-24

Curling. Det svenska herrlaget är världsetta och guldfavorit inför OS.

Men det är de svenska damerna, lag Anna Hasselborg, som har gjort störst avtryck det senaste året.

– Annas lag är den stora snackisen i curlingen, säger herrarnas skipper Niklas Edin.

Svenska medaljkandidater kommer och går - men en sak består inför varje OS: Sveriges curlinglag, både på dam- och herrsidan, siktar nästan alltid på medalj.

På damsidan blev det guld 2006 och 2010 (lag Anette Norberg) och silver 2014 (lag Margaretha Sigfridsson). På herrsidan är lag Niklas Edin regerande bronsmedaljör, och dessförinnan var flerfaldiga världsmästarlaget Peja Lindholm alltid en medaljkandidat, även om det aldrig räckte till pallen på OS.

– På damsidan har vi ofta haft nästan som dynastier av skipprar, som verkligen har gått i bräschen. Vi hade några sega år efter OS 2014, men nu har vi fått ihop det lagom till OS. Jag hoppas att det här kan vara en dynasti, säger skippern Anna Hasselborg.

Kometkarriär

Laget består sedan tre säsonger tillbaka av Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Jennie Wåhlin.

Deras senaste år har varit exceptionellt.

I september 2016 var de rankade 23:a i världen. Nu är lag Hasselborg världstrea, har konkurrerat ut lag Margaretha Sigfridsson i kampen om OS-platsen, och går in i sommarens försäsong som ett medaljhopp till Pyeongchang.

– Den resan som vi har gjort är något som vi är väldigt stolta över. Vi har klättrat 20 placeringar, tagit EM-medalj och kvalat in Sverige till OS. När vi satte ihop det här laget visste vi att kapaciteten fanns, och jag tror att vi har känt ett lugn i att ha vetat att vi har rätt spelare på rätt plats.

De svenska herrarnas skipper Niklas Edin är imponerad, men inte förvånad, över damernas utveckling.

– Annas lag har varit bra ett tag, det har egentligen bara varit en tidsfråga när de ska blomma ut. Toppnivån har funnits där i några år. Men om man tittar på både dam- och herrsidan så är det deras lag som har avancerat klart snabbast upp till världstoppen, säger Niklas Edin.

Historisk världsetta

Resultatmässigt har Edins gäng varit ännu snäppet vassare. Förutom både EM-guld och VM-silver har de nått två milstolpar under säsongen: Som första icke-kanadensiska lag har de både vunnit en grand slam-turnering och därefter tagit över förstaplatsen på världsrankningen.

– Det betyder supermycket. Vi var väl de som tog det steget, att börja slå kanadensarna i Kanada, vi har slagit dem på VM i Kanada och tagit två guld där. Det ser man även på bland annat Annas lag, att de ser att det går. Det behövs för sporten.

Herrlaget (Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek) har fem EM-guld och två VM-guld och saknar egentligen bara en sak.

– Jag vill såklart vinna ett OS, säger Niklas Edin.

– Från förra OS:et och framåt har vi haft kvaliteten för att vinna en sådan typ av turnering. Ett guld är det jag vill ha, men vårt lag är också väldigt ungt med några spelare som inte har varit med på OS förut. Det kommer att bli tufft.

TT

Följ ämnen i artikeln