TT-Sport

Ilsken Pärson vill ha revansch

TT-SPORT

Val d'Isère. Anja Pärson tog urkörning nummer ett med en axelryckning. Kanske kan ilskan efter nummer två vara ett gott tecken.

– Jag vill bevisa för backen och mig själv att jag är bättre än jag visat än så länge, säger hon.

Det gick bättre i Åre för två år sedan. Minst sagt.

Då kom Anja Pärson väl förberedd, fokuserad och lite så där småsur som hon ska vara för att det ska kunna gå riktigt bra. Men inför VM i Val d'Isère har den trefaldiga mästaren från Åre kanske snarare haft den totala världscupen i tankarna.

Den riktiga glöden ville inte infinna sig till super-G-tävlingen i tisdags och urkörningen då var snabbt glömd. Men kanske kan urkörningen i störtloppet i fredagens superkombination ha skakat liv i vinnarskallen. I alla fall hoppas Pärson på det själv.

– Nu kommer jag att bli mer och mer arg och förhoppningsvis ta ut en otrolig frustration på käpparna i störtloppet på söndag, säger hon.

Inget tronskifte

Det såg ut som att tronskiftet Anja Pärson-Lindsey Vonn skulle bli verklighet på fredagen. Att VM-drottningen från Åre skulle tvingas lämna över till VM-drottningen i Val d'Isère.

Men storfavoriten Vonn, som vann super-G:n i tisdags, blev diskad i slalomdelen och blev helt utan medalj. I stället knep österrikiskan Kathrin Zettel kombinationsguldet, med sin landsmaninna Elisabeth Görgl på bronsplats. Och på silverplats klämde den blott 17-åriga schweiziska supertalangen Lara Gut in sig.

För svensk del fortsatte dock bedrövelsen.

Anja Pärson berättar att hon var småsur och eggad på start, kände att det skulle bli en bra dag. En dag då hon skulle få sista ordet i kampen mot Solaise-pisten i Val d'Isère.

I stället tystade backen henne nästan omedelbart. Skidorna skar fast i ett slag i höjd med fjärde porten och så var tävlingen slut för svenskans del.

Ett guld kvar

– Reflexerna i kroppen hinner inte ens med innan det är över. Helt plötsligt står jag bara utanför banan och fokuserar på att försöka stanna. Riktigt surt.

Och som om inte det var nog åkte även Frida Hansdotter ur, trots en bra inledning.

– Frida gör en helt fantastisk övre del, men så fastnar hon med handen i en käpp och får lite obalans. Det är riktigt surt i hela laget just nu, säger Pärson bistert.

På söndag kör damerna störtlopp i den svenska otursbacken. Det ger lite tid att vända på trenden. Ett av tre guld att försvara återstår - och den här gången ska Pärson, inte pisten, vinna.

– Jag försöker göra mitt bästa, men har hamnat i helt fel läge med den här backen för tillfället.

– Jag har inget flyt just nu, men det gör mig bara ännu mer förbannad för jag vet att jag kan bättre. Jag vill ge mig själv revansch.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport