Finalklubbar tillsammans mot rasism

Publicerad 2015-04-28

Basket. SM-finalerna mellan Södertälje och Uppsala har kantats av svarta rubriker om rasism.

Nu gör klubbarna och basketförbundet gemensam sak för att finalserien ska få en snygg avslutning.

Södertälje Kings är bara en seger från klubbens tredje raka SM-guld.

Men det sportsliga har så här långt kommit i skymundan av den påstådda rasism som har förekommit under finalerna. Efter andra mötet anmäldes Södertäljespelaren Aaron Anderson av Uppsala för att ha riktat rasistiska glåpord mot Brice Massamba. Under matchen i Uppsala i söndags ska rasistiska utrop och gester i stället ha förekommit från ett antal Södertäljefans på läktarplats.

På tisdagen höll klubbarna och Svenska basketförbundet ett möte där man kom fram till att göra en gemensam markering inför den eller de finaler som återstår. Närmast väntar match i Täljehallen på onsdagskvällen.

– Det var en jättebra diskussion. Vi kommer göra en snygg och elegant gest kort före matchen som visar att lagen och klubbarna står enade mot rasismen, säger Uppsalas ordförande Staffan Persson till TT.

Vill ha frisk rivalitet

Bland annat ska spelarna tåga in med ungdomsspelare från det andra laget, en gemensam banderoll kommer att hållas upp och klubbledarna kommer sedan sitta tillsammans på läktaren under matchen.

– Jag tycker inte om det här som vissa vill få det till, att det blir en pajkastning mellan Södertälje och Uppsala. Det har alltid funnits en frisk rivalitet mellan klubbarna och det är där vi vill vara tillbaka, säger Persson.

Utöver den gemensamma aktionen har klubbarna bland annat kommit överens om att "ta initiativ till tydligare rutiner i samband med läktarhändelser" och "aktivt bidra till ett positivt klimat på läktarna genom att internt lyfta dessa frågor".

Kan bli tionde guldet

Rent sportsligt har de två senaste årens mästare Södertälje skaffat sig ett 3-1-övertag i finalserien. Inte sedan just Södertälje vann guld åren 1990-92 har en klubb vunnit tre raka SM-guld.

Klubbdirektör Robert Andersson hoppas nu kunna fokusera på det som kan bli ännu en guldfest, i stället för att behöva hantera nya krigsrubriker.

– Det är en fantastisk prestation, häftigt. Dessutom kan det bli vårt tionde guld totalt, säger han.

TT