"Alla som är här har en vinnarskalle"

TT-SPORT

Handboll. Sverige behöver poäng för att kunna fortsätta drömma om medaljer i handbolls-EM.

Mot Serbien ska vinnarskallarna plockas fram.

– Vi ska vilja vinna matchen i stället för att vara rädda för att förlora, säger Nathalie Hagman.

Den positiva känslan som infann sig efter den övertygande premiären mot Spanien kom av sig något när Sverige sedan förlorade mot Slovenien.

– På förhand tänkte man att Spanien var det bästa laget i gruppen tillsammans med oss. Att Spanien var nyckelmatchen och att kunde vi ta poäng där så såg det bra ut. Jag tror den största besvikelsen är att vi har förstört lite för oss själva, säger Hagman.

Trycket av att spela på hemmaplan, inför hemmapublik, märks något hos spelarna.

– Det kändes lite som "fan, förlåt". Många hade säkert hört att det var så underbart första matchen och så kommer de hit och så förlorar vi, säger Jamina Roberts. Det är klart att det är lite press men vi ska klara av det. Vi kommer nog ha större press på oss i det här mästerskapet så det är lika bra vi börjar nu.

Vill vinna

Den avslutande gruppspelsmatchen mot Serbien blir en måstematch, inte för att Sverige riskerar att åka ut utan för att det vid förlust kan bli så att Sverige går vidare med noll poäng. Då blir det extremt svårt att nå semifinal. Har Sverige lite tur med sig och Spanien lyckas slå Slovenien i sin sista match kan det å andra sidan till och med bli fyra poäng som följer med till Göteborg.

– Oavsett hur matchen går för Spanien så vill vi vinna mot Serbien och gå vidare med i alla fall två poäng. Vi vill inte gå vidare med noll poäng och bara ha måstematcher i Göteborg, säger Hagman.

För att nå dit måste de svenska spelarna plocka fram mental styrka.

– Det handlar om att vi ska göra det vi snackar om och inte gå in och tro att det ska komma av sig självt. Det handlar också mycket om att vi ska kliva dit och verkligen vilja vinna matchen. Mot Slovenien backade vi kanske tillbaka lite i stället för att bara kliva in och ta det ansvar som vi som spelare ska göra.

Anlitat idrottspsykolog

Tidigare har landslaget haft problem med svackor under matcherna där spelet gått i stå och ingenting fungerat. Sådana ras låg bakom både uttåget ur VM i åttondelsfinalen mot Danmark 2015, och förstörde delar av gruppspelsmatchen mot Frankrike i OS i Rio.

För att råda bot på det har Sverige under hösten tagit hjälp av idrottspsykologen Malin Hedberger, som även finns med under EM.

– Vi har pratat om hur vi ska prata till varandra. Det handlar om att vi som grupp ska förstå varandra eftersom vi inte är tillsammans så mycket. Det handlar om att vi ska hitta ett sätt där vi kan kommunicera lite snabbare med varandra. I ett klubblag är man tillsammans mycket mer och där lär man känna varandra på ett annat sätt, säger Nathalie Hagman.

Jamina Roberts:

– Alla som är här har en vinnarskalle, alla vet vad som gäller. På ett sätt är det lite gött att känna att det gäller någonting. Dels att vi får träna på att spela bra och att dels är roligare att titta på när det är mycket på spel.

TT