Efter VM-missen – Sverige bygger om

Publicerad 2022-05-18

Många bekanta spelare, men ett nytt Sverige i horisonten.

VM-missen ger Janne Andersson möjligheten att bygga ett spelsätt för framtiden.

– Ska vi ta ett omtag så är det nu vi ska göra det, säger Andersson.

Efter fotbolls-EM förra året valde sex spelare att tacka för sig i det svenska herrlandslaget. Egentligen ville Andersson redan då få till en förändring, och införliva ett nytt spelsätt.

Men det fanns inte tid till det.

– När vi tittade på spelartruppen efter EM så kände vi ”vad är det för spelartyper vi har, hur kan vi spela för att få ut max av de här spelarna som kommer att vara bärande de kommande åren?”, säger han.

– Men samtidigt, när man är mitt inne i ett VM-kval känns det inte rätt att göra sådana förändringar.

”Nu vi ska göra det”

Nu är läget ett annat. VM-missen ger möjligheten för att testa något annat. Därför är truppen som på onsdagen presenterades inte i första hand tänkt att prestera resultat i Nations League i juni.

Perspektivet är just nu längre än så, säger förbundskaptenen.

– Nu är ambitionen att sätta något på plats som vi kan ha nytta av i EM-kvalet nästa år, för att ta oss till EM, säger Janne Andersson.

Många matcher

Sverige spelar fyra Nations League-matcher på elva dagar i juni: borta mot Slovenien den 2 juni, hemma mot Norge den 5 juni, hemma mot Serbien den 9 juni och borta mot Norge den 12 juni.

Målet är att vinna de matcherna, ingen tvekan om det, säger Janne Andersson. Men om det någon gång är okej med sämre resultat för ett större vinnande, så är det nu.

– Verkligheten är att EM-kvalet är viktigare. Och ska vi göra ett omtag, då måste vi använda det här till att göra det omtaget. Därmed inte sagt att det blir dåligt. Men att allting skulle sitta hundraprocentigt… ja, det vore ju fantastiskt om det blev så, säger Janne Andersson.

”Har en klar idé”

Exakt hur den nya spelidén kommer att se ut, väljer han dock att än så länge hålla för sig själv.

– Vi har en klar idé. Det handlar om att vi tittar på vad vi har för spelarmaterial. När vi gick in i det här jobbet så var det ganska klart att vi hade spelare för att spela försvarsmässigt 4–4–2, och anfallsmässigt 3–5–2. Nu ska vi se hur vi kan få ut max av de här spelarna.

Att gå över från två till en utpräglad anfallare ligger i alla fall nära till hands.

– Det finns flera lag som i dag spelar med en central forward och två yttrar, till exempel. När vi tittar på våra spelare nu så spelar de vanligtvis inte i ett tvåmannaanfall.

Andersson och Peter Wettergren, den assisterande förbundskapten, har den senaste tiden rest runt och träffat några spelare, inte minst för att sälja in de nya tankegångarna.

Sålt in nya tänket

– När vi gjorde vår analys kände vi att det här är en bra väg att ta och är det klart att vi stämmer av det med ett antal spelare. Vi har fått positiva reaktioner. Samtidigt har de sagt till oss att det vi ska göra nu, ska vi göra lika tydligt som det vi gjort tidigare. Tydligheten har varit vår styrka. Då kan vi inte ändra allt på en gång. Då blir det rörigt, säger Andersson.

TT: Hur experimentell tänker du vara med tanke på omtaget, med tanke på flera nya spelare och med tanke på hur tätt matcherna kommer?

– En jättebra fråga. Det vi känner är att fyra, tuffa matcher på elva dagar och med den bakgrund många av våra spelare har, så kan vi inte sätta en elva och låta den spela rätt igenom. Det kommer inte att gå. Här gäller det att använda truppen på rätt sätt, men exakt hur det kommer att ske får vi se. Förmodligen kommer vi i vissa positioner att göra ganska tidiga byten.