OS-kvalhjälten: "Grät i omklädningsrummet"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-11-14

Svenskt jubel efter OS-kvalet i Luleå.

Efter strejkbråk, sportsliga motgångar och en lång pandemi kom en efterlängtad framgång för Damkronorna.

Känslorna svallade sedan OS-biljetten fixats efter en dramatisk 3–2-seger över Frankrike.

– Det betyder jättemycket. Jag grät i omklädningsrummet, säger lagkaptenen och målskytten Michelle Löwenhielm.

När jublet från 1 149 högljudda åskådare i Luleå låg som en kuliss bakom den tv-puckshög av jublande landslagsspelare var känslorna enkla att förstå.

Det var en välkommen framgång för ett svenskt ishockeylandslag som upplevt sina djupaste dalar de senaste åren, med bottennappet 2019 att som första svenska landslag ramla ur A-VM.

Sedan kom bråket med förbundet, strejken och när det löste sig med bättre villkor för spelarna kom pandemin.

Nu är Damkronorna – som för första gången fick kvala till OS – tillbaka på högsta nivå och får spela på den största scenen igen i Peking i februari.

– Gud, vad skönt det var med en vinst. Det betyder jättemycket och vi har jobbat väldigt hårt för det här. Det har varit många motgångar hela tiden, men jag tycker det är kul att vi går samman. Mina lagkompisar gör det skitbra och jag är så stolt över den här vinsten, säger Löwenhielm.

Visade vägen

Det var kapten Löwenhielm, till vardags i SDE, som visade vägen med 1–0-målet i den första perioden sedan hon vräkt sig fram och tryckt in pucken bakom franska målvakten Caroline Baldin.

Två gånger hade Damkronorna tvåmålsledning, både efter Sara Hjalmarssons 2–0 i början av den andra och Lina Ljungbloms 3–1 i inledningen av den tredje perioden.

Men båda gångerna reducerade Frankrike, som åkte ur A-VM samtidigt som Sverige 2019, och gjorde matchen dramatisk ända in i slutet.

– Jag tyckte vi hade matchen och jag tyckte det kändes bra. Alla jobbade för att få det där sista och vinna matchen, säger Löwenhielm.

Sverige har varit med i samtliga sex OS-turneringar som spelats på damsidan och vikten av att det blir en sjunde går inte att underskatta.

– Det är här vi ska vara. Det är kul att vi kan visa att vi ska det också och vinner den här turneringen. Det ska bli jättekul att få åka till OS, säger Löwenhielm.

”Sjuk berg- och dalbana”

Den 26-åriga forwarden var en av elva spelare som inte var med i VM 2019. Det är ett delvis nytt landslag som nu tar klivet tillbaka till den stora scenen.

Rutinerade backen Johanna Fällman, Luleå, var med i VM-misslyckandet 2019 och beskrev känslan att nu få vara med och vinna en OS-kvalturnering där Damkronorna tog tre raka segrar med sammanlagt 21–2 i målskillnad.

– Det var en sjuk berg- och dalbana känslomässigt. Det är en stor stolthet att få vara med när det går uppåt också. Det har vi inte varit bortskämda med på slutet. Jag tror det är viktigt för svensk damhockey att Damkronorna spelar på högsta nivå. Vi ska visa att vi hör hemma där, säger Fällman.