Miljöpartiet

Lind: "Pågår ett idrottens metoo"

Av: 

TT

Amanda Lind (MP), avgående kultur- och idrottsminister. Arkivbild.
Amanda Lind (MP), avgående kultur- och idrottsminister. Arkivbild.

TT-SPORT

Amanda Lind (MP) lämnar posten som idrottsminister.

Men det finns en särskild fråga som hon lämnar vidare till sin efterträdare.

– Just nu pågår det ett idrottens metoo, säger hon.

De senaste veckorna har den svenska idrottsrörelsen skakats av berättelser om övergrepp och kränkningar som gett men för livet.

Det startade efter att tv-experten och tidigare ishockeymålvakten Erik Granqvist trädde fram och berättade om hur hans lagkamrater knöt ett skridskosnöre runt hans könsorgan och rakade av honom håret under en inkilning i Luleå Hockey.

Avgående kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har tagit del av Granqvists känslosamma berättelse och hyllar profilens mod.

– Erik Granqvists berättelse var väldigt stark. Att idrottare går ut och delar med sig, det är så stort, det är så viktigt och det betyder så mycket för alla som befinner sig i liknande situationer just nu, säger hon till TT.

”En tystnadskultur”

Lind tror inte att Granqvist är ensam om att ha blivit utsatt och avfärdar idéer om att problemet skulle vara löst.

– Det pågår ett idrottens metoo där pojkar och män berättar om hur man drabbats av normer, machokultur och rena övergrepp. Det är så viktigt att idrottsrörelsen lyssnar och tar dem på allvar och inser att det här inte bara är något som skedde för 20 år sedan. Det finns exempel i dag. Det här är en tystnadskultur som måste brytas.

TT: Hur gör man det?

– En stor del av det är ett arbete inom idrottsrörelsen för att skapa trygga miljöer och sätta stopp, gränser och ramar.

”Kan aldrig slå sig till ro”

Amanda Lind lyfter fram en rapport från centrum för idrottsforskning från förra året, som tycks ha svaren:

– Det är en väldigt bra rapport och jag har följt upp det här flera gånger med idrottsrörelsen. Det finns flera konkreta förslag för hur idrotten skulle kunna skärpa sina kontrollsystem, trygghetssystem och fortsätta jobba med värdegrundsarbetet.

– Man måste nöta och kan aldrig slå sig till ro.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet