Valde Sverige – drabbad av hat i sociala medier

Av:  Linnéa Engholm/TT

När Edvin Kurtulus valde att spela för det svenska landslaget i stället för i Kosovo fick han utstå hat i sociala medier.

– Alltså jag trodde inte att det skulle bli såhär, säger han.

Edvin Kurtulus är det färskaste namnet i Janne Anderssons trupp inför Nations League matcherna i juni.

Hammarbyförsvararens nationsbyte från Kosovo blev klart dagen innan han klev in på gräset på Friends arena som blågul debutant.

Bytet gjorde honom dock inte så populär i Kosovo.

– Där nerifrån har jag fått mycket hat, men det är ingenting jag fokuserar på utan jag fokuserar på kärleken jag får härifrån och det är något jag uppskattar, säger 22-åringen.

”Inte lämpliga saker”

Det handlar främst om meddelanden på sociala medier, men vad som skrivits vill Kurtulus inte gå in på.

– Det är inte lämpliga saker att ta upp, säger han och erkänner att han inte riktigt var beredd på mängden hat.

– Alltså jag trodde inte att det skulle bli såhär.

Kurtulus har varit lagkapten i Kosovos U21-landslag och han tror att de kanske hade räknat med att han skulle fortsätta även i A-landslaget. Men när det var dags att fatta beslut föll valet på Sverige.

– Jag lyssnade på mitt hjärta och min magkänsla och den sade Sverige. Där jag är född och uppvuxen. Det är de som gett mig skola och utbildning och allt, så det är en ära att få representera, säger han.

Kurtulus känner att han har bra kontakt med förbundskapten Andersson.

– Janne är en fantastisk tränare som jag haft bra dialoger med. Just nu är det bara kul att vara här och lära känna gruppen och ta del av hans fotbollsfilosofi.

”Kanske blir gåshud”

Men att bara vara med på träningar är inte målet.

– Jag är här för att spela och jag ska göra allt för att visa Janne att han kan tro på mig. Om han inte ger mig chansen kommer jag att jobba ännu hårdare för att få chansen nästa gång.

Han tror också att hans spelsätt passar bra in i Janne Anderssons ”omtag” i landslaget.

– Vad jag förstått är det ett annat spelsystem han vill ha. På genomgången i dag såg jag många likheter på hur vi spelar i Hammarby så jag kan behärska det här spelsystemet bra, det är något jag är trygg med, säger Kurtulus.

Även om inte matchdebuten kommer mot Slovenien i Ljubljana på torsdag, har han en klar tanke om hur det kommer att bli när den väl kommer.

– Det kommer bli väldigt, väldigt roligt. Det kanske blir gåshud.

Publisert: