Asllani om krossen: "Tycker synd om dem"

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Kosovare Asllani, i mitten, firar Olivia Schouhgs, till höger, 15–0-mål i matchen mot Georgien.
Kosovare Asllani, i mitten, firar Olivia Schouhgs, till höger, 15–0-mål i matchen mot Georgien.

Det är alltid kul att vinna. Men 15–0 var lite väl stora siffror, till och med för Kosovare Asllani, som led med de georgiska spelarna efter torsdagens VM-kvalmatch.

– Det är klart att man vill vinna med många mål, men någonstans kommer hjärtat in också, säger den svenska landslagsmittfältaren.

Asllani tillbringade första halvleken av fotbollsdamernas VM-kvalmatch mot Georgien på bänken. Därifrån fick hon se sig Sverige göra slarvsylta av motståndet, och gå till halvtidsvila med en 11–0-ledning.

Det var inte bara roligt att se, erkänner Real Madrid-stjärnan.

– Jag har för stor empati, jag tycker synd om dem. Så för egen del tycker jag inte att det är jättekul. Det är så stor skillnad på kvalitet och förutsättningar. De gör ju sitt bästa, säger Kosovare Asllani.

Förtvivlad målvakt

Det var inte minst tungt att bevittna uppgivenheten hos Georgiens målvakt Tatiana Gabunia, som såg allt mer förtvivlad ut i takt med att den svenska ledningen utökades.

– Hon var ledsen efter matchen och för mig personligen gör det ont att se. Jag älskar att vinna, jag är en vinnare och vill vinna till varje pris, men någonstans kommer hjärtat in också. Det är skönt att vi vann matchen, men man önskar också att det skulle ha varit lite jämnare, säger Asllani.

Kosovare Asllani blev själv tvåmålsskytt och var en av totalt tio blågula målskyttar i Gori. Och att det till slut blev 15–0 till Sverige är egentligen helt i sin ordning, säger 32-åringen och pekar på skillnaden i resurser, utbildning och långvarig satsning på damfotbollen.

”Lyckligt lottade”

– Vi är rankade näst bäst i världen, då ska det bli de här siffrorna mot Georgien.

– Men oavsett om man är på planen eller vid sidan av så tycker man synd om dem. Just för att det är så stor skillnad på förutsättningar. I Sverige är vi ändå lyckligt lottade på det sättet att vi har så bra förutsättningar, vi kan spela fotboll och har det som jobb och hela den biten. De gör det här som en fritidssyssla i stort sett, och har jobb vid sidan av.

Även tremålsskytten Filippa Angeldahl medger att det är lite speciellt att vinna med så stora siffror.

– Det är klart, det blir inte riktigt en bra fotbollsmatch när man gör så många mål. Det blir inte riktigt samma sak som när man gör 1–0 i 93:e minuten, säger Angeldahl.

Publisert: