Rättigheter i fokus kring hopplandslaget

Av:  Sebastian Wognsen/TT

Det svenska hopplandslaget pratar om att tävla i Qatar och Saudiarabien. Arkivbild.
Det svenska hopplandslaget pratar om att tävla i Qatar och Saudiarabien. Arkivbild.

Hela helgen hoppar svenska hopplandslaget i Stockholm. I mars var de i Qatar och i oktober tävlar de i Saudiarabien. Därför lyfts nu frågan om mänskliga rättigheter.

– Det är något som förbunden borde ta ställning till, säger Malin Baryard-Johnsson.

Fotbollslandslagets försäsongsläger i Qatar, fotbolls-VM i Qatar och en statligt finansierad golftour av Saudiarabien har riktat strålkastarljuset mot ländernas brist på mänskliga rättigheter.

Det svenska hopplandslaget tävlar frekvent i Doha, Qatar, och har tidigare tävlat i Förenade arabemiraten i samband med Global Champions Tour. I år ska de också åka till Saudiarabien för att tävla.

– Jag har inte möjligheterna ekonomiskt att välja tävlingar utan har ett ansvar för mina anställda, för min familj och för mina hästar. Det väger högre än att säga ”Henrik von Eckermann kommer inte till Qatar på grund av det här”, säger Henrik von Eckermann till TT.

Inte bara negativt

Han säger att det inte bara är negativt att tävla i dessa länder, utan att det finns några positiva anledningar till varför han väljer att åka.

– En aspekt som vi har är våra hästar. I Europa och USA är vi väldigt mycket före vad gäller hästvälfärd. Om vi åker dit kan det ge en effekt av att de får se både bra hästridning och hästhållning.

Peder Fredricson och von Eckermann har bara tävlat i två av sju möjliga GCT-tävlingar (Baryard-Johnsson tre) i år för att inte köra slut på hästarna. von Eckermann säger att det finns andra aspekter varför just han väljer att tävla i Qatar.

– Qatar är en väldigt stor arena och jag har två hästar som passar väldigt bra där, det passar också in i min kalender. Sen är GCT en serie och jag följer den om det passar.

”Viktigt att ta ansvar”

Flera ryttare sponsras av enorma företag eller privatpersoner. Fredricson och Baryard-Johnsson är sponsrade av klädjätten H&M och kan därför ha en enorm global genomslagskraft om de tar ställning mot exempelvis förhållandena i länder där de tävlar.

– Det är en jätteviktig fråga och framför allt är det viktigt att vi som idrottare tar ansvar och försöker göra något åt det, men jag vill inte spekulera i hur mycket vi eller sponsorer kunnat bidra, säger Baryard-Johnsson.

– Det är något som förbunden borde ta ställning till.

TT: Skulle du kunna tänka dig att göra någon form av protest i framtiden?

– Det är möjligt, men just nu fokuserar jag på GCT här i Stockholm, säger hon.

Publisert: