Nej i folkomröstning om Calgary-OS

avTT

TT-SPORT

Nej till OS 2026. Det är vad invånarna i kanadensiska Calgary tycker, enligt en folkomröstning som har hållits i staden.

Omröstningen i Calgary hölls efter en infekterad debatt om ansökningens vara eller inte som pågått i flera månader. Över 300 000 personer röstade och nej-sidan vann enligt de första vallokalsundersökningarna med 56,4 procent.

Även om folkomröstningen inte är bindande har båda sidor räknat med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan.

Calgarys borgmästare Naheed Nenshi, som förespråkat ett OS i staden, var besviken när det preliminära resultatet presenterades.

– Folket har gett ett tydligt svar. Och det ger en tydlig fingervisning om vilken väg vi ska gå nu, sade han till den kanadensiska tidningen Global News.

I Kanada har man haft folkomröstningar alla gånger som man kandiderat för att få vinter-OS, och vid de två tidigare tillfällena fick kampanjerna – Calgary 1988 och Vancouver 2010 – grönt ljus.

Om staden beslutar sig för att följa omröstningens resultat är det bara två städer kvar som tävlar om att få stå värd för vinter-OS 2026 – Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo i Italien.

Stockholm har en budget på 13 miljarder kronor där inte skattebetalarna ska behöva stå för en enda krona som det är tänkt. Calgarys budget är på motsvarande 36,5 miljarder kronor där en stor del är tänkt att betalas av skattebetalarna i staden, provinsen och staten.