Wolfgang Pichler stoppas från OS

TT-SPORT

Skidskytte. Sveriges förbundskapten i skidskytte, Wolfgang Pichler, stoppas från OS i Sydkorea.

Anledningen är hans tidigare roll som rysk förbundskapten.

– Det har legat lite i luften under de senaste dagarna, säger Olle Dahlin, ordförande i Svenska skidskytteförbundet.

Skidskyttelandslaget blir utan sin ordinarie förbundskapten i Pyeongchang.

Wolfgang Pichler stoppas av Internationella olympiska kommittén (IOK) på grund av att han 2011-2014 var förbundskapten för Ryssland och tränade de numera livstidsavstängda åkarna Olga Zajtseva, Jana Romanova och Olga Viluchina inför och under OS 2014.

Det skriver IOK i ett pressmeddelande, där det bland annat framgår att "inga coacher eller läkare till avstängda idrottare kommer beviljas ackreditering för vinter-OS 2018."

– Formellt så har vi inte fått några namn men han faller ju väl inom den ram som det nu talas om i den här pressreleasen, så vi utgår från det och jobbar med att se vem ska vara sportsligt huvudansvarig för truppen där borta, säger Olle Dahlin.

Ingen överklagan

TT: Ni har redan namn som ni jobbar med?

– Ja, vi har börjat ta i den frågan. Det kommer vi att lösa.

TT: Kan ni överklaga beslutet?

– Nej, det här inte ett dopningsfall som man kan överklaga till Cas (idrottens skiljedomstol), utan det är IOK som helt enkelt har beslutat att de här inte kommer att få ackreditering. Vi får accepteras IOK:s beslut.

När Olle Dahlin fick kännedom om avstängningarna kontaktade han omgående Wolfgang Pichler, och enligt ordföranden var förbundskaptenen förberedd på att det här fastställandet skulle kunna komma.

Pichler med i förberedelserna

Någon större påverkan på OS-planeringen får dock inte IOK:s beslut. Den 62-årige tysken kommer - precis som planerat - att sköta allt arbete fram till att det är dags för vinterspelen i februari.

– Det är ju ändå resan fram som är den viktigaste; med hur träningen längs upp och hur formtoppningen görs, säger Dahlin.

Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef:

"Läget är självklart tråkigt för laget som sannolikt innebär att Wolfgang inte kan leda laget under OS. Men vi accepterar och förstår IOK:s linje, som innebär att ledare som arbetat med ryska idrottsmän som begått dopingbrott vid OS i Sotji 2014 inte får vara med i Pyeongchang 2018", säger han i ett uttalande på SOK:s webbsida.

TT