Ryssland medger dopningskonspiration

TT-SPORT

Dopning. För första gången medger den ryska antidopningsorganisationen den omfattande dopning som förekom bland annat i samband med OS i Sotji.

– Det är bra att de erkänner. Man måste rensa upp i träsket, säger svenske dopningsexperten Arne Ljungqvist.

I en intervju i New York Times säger den ryska antidopningsorganisationen Rusadas tillförordnade ordförande Anna Antseliovitj att den utbredda dopningen var "en institutionell konspiration" och att hon blev chockad av Internationella antidopningsbyrån Wadas utredare Richard McLarens avslöjande om att över 1 000 ryska idrottare dopat sig mellan 2011 och 2015.

Nyhetsbyrån Tass uppger dock, enligt Reuters, att Rusada anser att Antseliovitjs citat tagits ur sitt sammanhang.

"inte sanktionerat"

I intervjun hävdar Antseliovitj att dopningen inte varit statligt sanktionerad och att höga myndighetspersoner inte varit involverade. Något även Kreml uppger i ett uttalande.

– Jag vill och kan inte spekulera i vilka som varit inblandade. Men man kan inte åstadkomma en upprensning om man inte har en insikt om vad som skett. Ryssarna får själva rensa upp i träsket, säger Arne Ljungqvist, som tidigare varit ordförande i Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) medicinska kommitté och vice ordförande i Wada.

Tidigare i december medgav Rysslands president Vladimir Putin att landet har problem med dopning och att alla fall ska utredas. Enligt McLarens rapport ska dopningen ha varit statsstödd, bland annat ska säkerhetstjänsten ha svarat för utbyte av dopningsprover under OS i Sotji 2014.

"Känner mig bedragen"

Arne Ljungqvist var chef för antidopningsarbetet under Sotji-OS.

– Jag känner mig bedragen. De har gått bakom ryggen på mig under pågående OS. Det är inte klokt och deras agerande är en variant av den modell som Östtyskland använde sig av för 40 år sedan. Det är förfärligt, säger Arne Ljungqvist.

TT: Hade du under tiden i Sotji någon känsla av att det fanns något som inte stämde i hanteringen av dopningsproven?

– Nej, inte under pågående spel. De höll ju på i smyg. Men under förberedelserna var det en del osäkerhet kring deras laboratorium. Det kändes inte bra men det blev ackrediterat och då fick vi rätta oss efter det.

Vill häva avstängning

Som en konsekvens av dopningsutredningen har Ryssland avsagt sig värdskapet för världscupfinalen på skidor som skulle ha gått i Tjumen i mitten av mars. Också världscuptävlingar och JVM i skidskytte flyttas från Ryssland.

IOK har dessutom inlett utredningar kring 28 ryska idrottare som deltog i Sotji-OS. Sex av dem ar längdskidåkare som Internationella skidförbundet (Fis) beslutat att stänga av under utredningen. Fis har inte namngett åkarna men två av dem Alexander Legkov och Jevgenij Belov har enligt ett pressmeddelande som Sportbladet tagit del av vänt sig till ett juridiskt ombud för att få den tillfälliga avstängningen upphävd innan Tour de Ski inleds på nyårsafton.

TT-Reuters