Längdskidåkare misstänks för fusk i Sotji

Publicerad 2016-12-14

Dopning. Internationella skidförbundet (Fis) uppger att det finns längdskidåkare bland de ryska idrottare som pekas ut av Wada-utredaren Richard McLaren för misstänkt dopningsfusk.

Men namnen på vilka skidåkare det är kommer inte att avslöjas förrän utredningarna är klara.

Samtliga fall med skidåkare rör Rysslands manipulering av dopningstester i samband med hemma-OS i Sotji 2014, skriver Fis i ett uttalande.

Förbundet säger sig vara "chockat och besviket" av vad McLaren-rapportens andra del, som släpptes den 9 december, kommit fram till. Detta eftersom det är "en attack mot integriteten hos rättvis och ren sport". Förbundet uppger att det ska göra allt det kan för att försäkra att internationella skidtävlingar ska vara rättvisa och ske på lika villkor, bland annat för att säsongen 2016/2017 redan är igång och för att stora tävlingar närmar sig.

Förbundet säger sig också ha ett ständigt samarbete med Internationella olympiska kommittén (IOK) och antidopningsbyrån Wada för att följa upp anklagelserna, bland annat inför beslut om eventuella avstängningar.

Utredningarna fortsätter, påpekar Fis, och namnen på de misstänkta längdskidåkarna kommer inte att offentliggöras innan dessa är avslutade och följderna beslutade.

TT

Följ ämnen i artikeln