RF-basen om AFC-upplägg: Mycket märkligt

Publicerad 2017-05-10

Fotboll. I den nya allsvenska klubben AFC Eskilstuna väljs ordföranden på tio år och klubben har en medlemsavgift som är dubbelt så dyr som den näst högsta i allsvenskan.

– Det här är mycket märkligt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TV4:s Fotbollskanalen.

Eriksson säger att tio år "får betecknas som en närmast utrotningshotad variant".

Styrelsemedlemmarna i AFC Eskilstuna väljs också på lång tid, sex respektive tre år. I stadgarna står också att det krävs fyra femtedelars majoritet när styrelsemedlemmar och ordförande ska väljas, inte enkel majoritet som i de flesta föreningar.

Att klubben har få medlemmar och dessutom en väldigt dyr medlemsavgift som kanske motverkar att fler vill bli medlemmar, tycker Eriksson inte stämmer med den bild han har av systemet med 51-procentsregeln som ska garantera medlemsinflytandet i en förening.

– Det här går lite grann åt andra hållet, säger han.

Vill inte kommentera

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette vill inte kommentera något enskilt fall, men säger att "om det finns misstänkta brister när det gäller grundläggande föreningsdemokratiska principer, då har vi en skyldighet att agera".

Ordföranden i AFC Eskilstuna, Alex Ryssholm, försvarar stadgarna som säger att han sitter i tio år.

– Vi vill ta tillvara kontinuiteten som vi anser är fundamental för att utvecklas vidare som den unga klubb vi är, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Ryssholm tycker inte heller att medlemsavgiften är för hög.

– Man får inte glömma att det inbegriper många andra förmåner i form av rabatterade årskort, supporterartiklar, gratis entré till våra träningsmatcher med mera, säger han.

"Inget att skämmas för"

Eskilstuna kommuns ordförande Jimmy Jansson är kritisk till den negativa publicitet som AFC fått den senaste tiden och säger till Eskilstuna-Kuriren att kommunens elitstöd på 150 000 kronor kan hållas inne om en förening inte exponerar staden på ett positivt sätt.

– Vi gör vårt bästa för att göra det. Vi kämpar på planen, besöker ungdomar i skolor, planerar nattvandringar och andra aktiviteter. Vi skapar tillsammans med vår supporterklubb en fin och trevlig supporterkultur. Vi representerar Eskilstuna på andra fronter i landet och visar hög moral och respekt gentemot våra motståndare - trots att vi ofta bemöts med hot och hat från deras supportrar. Vi tycker inte att vi har någonting att skämmas för, säger Ryssholm.

TT

Följ ämnen i artikeln