Källström blickar framåt mot EM

Publicerad 2015-10-07

Fotboll. Släpp och gå vidare.

Det är Kim Källströms plan för hur Sverige ska få en plats i EM-slutspelet nästa sommar.

– Det är det enda sättet för oss att ta oss till Frankrike, säger han.

Besvikelse. Det är ordet som mittfältaren Kim Källström använder sig av när han ser tillbaka på förra samlingen resultat: 0-1 mot Ryssland och 1-4 mot Österrike. Det är dessutom ett ordval som han vevar flera gånger.

– Man var extremt besviken på sig själv, att man gjorde misstag. Besviken på att vi gjorde dåliga resultat och besviken på konsekvensen det gav, säger han.

– Sedan är det som med allting, efter några dagar gäller det att gå vidare. Tror inte att vi kommer vinna mot Liechtenstein om vi ligger kvar och grubblar över Österrike.

"Få ny energi"

Det är en detalj som landslaget har pratat om inför EM-kvalets avslutning borta mot Liechtenstein på fredag och hemma mot Moldavien på måndag.

Frustrationen efter Österrikes förnedring på Friends Arena får inte finnas kvar.

Det som har hänt har hänt.

I stället handlar det om - som förbundskapten Erik Hamrén även påpekat vid flera tillfällen - att påverka nuet.

– Varje match har sitt liv, på gott och ont. Bara för att man vinner en match betyder inte det att man vinner nästa. Det är likadant åt det andra hållet, bara för att man förlorar behöver man inte förlora nästa. Nu gäller det att få ny energi och få in positivitet i gruppen, säger Källström.

– Vi har varit med tillräckligt länge för att veta att det är en del av fotbollen. Dåliga resultat kommer att hända. Det viktigaste är att man klarar av att går vidare. Det som har hänt kan vi inte ändra på, däremot har vi ju möjlighet att påverka det som händer i nästa match, och matchen därefter.

"Det var skönt"

För Kim Källström har det inte varit särskilt svårt att släppa besvikelsen.

När 33-åringen reste hem till klubblaget Grasshoppers var han omgående tvungen att tänka på nästa match i den schweiziska ligan.

– Det är klart att det var skönt, efter två dåliga resultat, att få komma hem och få spela klubblagsmatcher och få chansen att smälta en förlust genom att göra en bra prestation, säger han.

– Nu var det över en månad sedan vi spelade de här matcherna och det har hänt mycket sedan dess. Vi var extremt besvikna över situationen senast, men nu har vi haft tid att smälta det och nu kommer man med ny energi inför nya matcher.

Vad krävs då för att Sverige ska kunna resa sig?

Enligt Kim Källström är det enkelt.

– Vi lägger det här bakom oss och tittar framåt, säger han.

TT