Ingen Grossmann-effekt i Örebro

TT-SPORT

Ishockey. Först kretsade det mesta kring NHL-förvärvet som gjorde hemmadebut i ett hårt skadeskjutet Örebro.

Men Oscar Sundh stal showen när HV71 vann med 3-0 och tog ett jättekliv till andra plats i tabellen. 

Det känns jätteskönt. Äntligen har jag lite medstuds, säger HV:s tvåmålsskytt Oscar Sundh till TT.

I torsdags vann däremot Örebro med uddamålet i en stökig match mot Leksand då Viktor Ekbom, Johan Wiklander och Bobbo Petersson tvingades lämna isen på grund av skador. Och även på lördagskvällen fick Örebro klara sig utan de två sistnämnda. Dessutom var Örebros forwardsstjärna Daniel Viksten avstängd efter att ha crosscheckat en Leksandsspelare.

I sista stund blev istället NHL-förvärvet Nicklas Grossmann spelklar. Men den 105 kilo tunge backbjässen från Calgary Flames förlorade alltså i sin Örebrodebut mot HV71.

Efter första perioden sade Grossmann till C More :

– Det var annorlunda, inget snack om saken. Jag försöker bara göra det jag är bra på, gå tillbaka till basics och göra det enkelt här i början för att komma in i det.

Och på frågan vad skillnaden jämfört med att spela i NHL är, svarade han:

– Det är lite mer tålmodigt därute, inte så mycket rakt upp och ner. Lite mer öst till väst. Och större is självklart, mer yta att täcka av.

Men det bjöds inte på någon sprudlande målfest i Behrn arena - då två bra målvakter höll nere siffrorna. Linus Söderström höll nollan när han på nytt fick chansen i HV71:s mål. Och Örebros stjärnmålvakt Julius Hudacek vaktade hemmakassen efter att ha missat tre matcher på grund av skada.

En kvart in i första perioden skyfflade formstarke Erik Christensen in matchens första mål i öppen bur. HV-centern gjorde därmed sitt fjärde mål för säsongen.

Mittenperioden blev sedan mållös då Julius Hudacek räddad Örebro i flera powerplay.

Men i slutperioden kom utdelningen för Oscar Sundhs kedja, där även centern Ted Brithén och Pär Arlbrandt återfinns.

Efter fem minuter ökade Sundh på gästernas ledning till 0-2 genom ett friläge i spel i numerärt underläge.

– Jag siktade under stöten, sen har jag lite medstuds. Och Ted (Brithén) gjorde ett bra förarbete där, säger Oscar Sundh..

Och när åtta minuter återstod klev Sundh fram igen - och satte 0-3 i öppen kasse efter ett vackert klapp-klapp-spel.  

– Jag får den på "vägg", sen har jag ganska mycket nät framför mig, säger han.

Jönköpingslaget tog andra raka segern och har nu vunnit fem av de sex senaste matcherna. Tack vare trepoängen tog HV71 ett jättekliv i tabellen, avancerade från femte till andra plats. 

TT