Ny Sara kan bli nästa stjärnskott

TT-SPORT

Simning. Likheterna med Sarah Sjöström finns där.

Hon har samma förnamn, simmar fjäril och är som bäst när det gäller.

Sara Junevik, 16 år, kan bli svensk simnings nästa stjärnskott.

Falusimmaren gör debut i kortbane-VM i Kanada och är tillsammans med ryggsimmaren Hanna Rosvall, Ängelholm, de första simmarna födda på 2000-talet i landslaget.

Junevik inleder på torsdagen med sin bästa distans, 50 meter fjäril, där hon tog silver på junior-EM i långbana i somras och är 20:e på världsårsbästalistan i kortbana.

Sedan väntar dubbla distansen på söndag.

Junevik har egenskaper som förbundskaptenen Ulrika Sandmark jämför med Sarah Sjöström.

– Precis som Sarah är hon avslappnad och cool och sedan då det verkligen gäller kopplar hon på. Hon är en riktig tävlingsmänniska och Sarah är likadan, de är fokuserade när de behöver, säger Sandmark som dock är noga med att påpeka att Junevik "är en egen Sara".

"Har det i generna"

Sara Junevik om att prestera när det gäller:

– Jag är uppvuxen i idrotten och har föräldrar (pappa Peter och mamma Maria) som har hållit på med orientering så jag har nog det i generna. Jag tar det inte så allvarligt förrän det gäller, annars kan man börja övertänka saker och då kan det bli svårt att lyfta sig och prestera, säger hon.

Sara nattvakade och följde guld-Sarah via tv:n från OS i somras.

– Hon är en otroligt stor inspiration och förebild för mig, säger Junevik som drömmer om att få simma OS i framtiden.

Snabb utveckling

Sara Junevik kommer från hockeymetropolen Leksand - "Jag har en brorsa som är hockeygalen och pappa är också det" - men bor sedan i somras i Falun där hon tränar och går första året på naturvetenskaplig linje på gymnasiet.

Hennes utveckling i bassängen går blixtsnabbt. På 50 meter fjäril har hon kapat drygt fem sekunder på tre år (till 26,08) och på dubbla distansen över elva sekunder (58,23).

– Jag är förvånad att det gått så himla fort. Jag har inte tränat mycket alls, jag har mest haft flyt känns det som. Nu har jag börjat träna mer och jag tänker att det kan ge mig mer och att det kan bli bättre, säger Junevik som tog SM-silver på båda fjärilsdistanserna förra månaden efter Sjöström.

TT: Vad är målet i VM?

– Jag vill se och lära, men jag vill ju också simma på personbästa eller bättre. Det ska bli otroligt roligt, jag har nog inte fattat ännu att jag ska vara med i VM.

TT