Sverige mot Makedonien i VM-playoff

TT-SPORT

Handboll. Makedonien blir laget som Sveriges handbollsdamer måste besegra för att ta sig till VM i Tyskland nästa år.

– En överkomlig lottning. Det kunde varit värre, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

VM-kvalet avgörs i playoff-format och matcherna spelas i juni nästa år. När kvalparen sattes samman genom en lottning under finalhelgen i handbolls-EM i Göteborg lyckades Sverige undvika de på förhand tuffaste motstånden som Polen och Kroatien, som i stället får gå hårda fajter mot Ryssland respektive Slovenien.

Makedonien var inte med i EM, utan tog sig till playoff via ett förkval. Laget spelar en handboll liknande Serbien och Slovenien som vållade Sverige problem under det första EM-gruppspelet.

– Sättet att spela handboll är ungefär detsamma. Men på pappret är Makedonien snäppet svagare, säger Signell.

Kvalmatcherna spelas 9-11 juni 2017 med returer 13-15 juni. Sverige börjar på bortaplan och får sedan chansen att avgöra hemma.

– Alltid skönt. Då har man ett resultat att gå på och det är inte andra faktorer som påverkar som det kan vara när man spelar borta.

EM på hemmaplan slutade i besvikelse med en åttondeplats för svensk del. Nästa landslagssamling blir i mars, där två landskamper mot Tyskland är inplanerade. Sedan är det direkt på VM-kvalet.

– Nu vill man framåt. Vi vill spela ett nytt mästerkap och det har vi väl fått en ganska bra möjlighet att göra nu, säger Signell.

TT