Frankrike vidare efter straffar – Pepe i tårar

TT

Uppdaterad 2024-07-06 | Publicerad 2024-07-05

Frankrike är klart för semifinal i fotbolls-EM. Efter en mållös kvartsfinal mot Portugal krävdes det straffar för att säkra avancemanget.

I semin väntar nu Spanien. Backstjärnan Pepe grät efter uttåget.

– Det är väldigt smärtsamt, säger portugisen.

För andra EM-matchen i rad krävdes det straffläggning för Portugal, men till skillnad från i åttondelsfinalen – där laget slog ut Slovenien – blev det i kvartsfinalen förlust mot Frankrike.

Stor olycksfågel blev 24-årige João Félix som sköt sin straff i stolpen och ut för Portugal.

Det var annars en kvartsfinal mellan två storlag med varsin superstjärna på planen – Frankrikes Kylian Mbappé och Portugals Cristiano Ronaldo – då bjöds publiken i Hamburg på en ytterst försiktig inledning, där inget av lagen verkade vilja ta några risker.

Tvingades till enhandsräddning

Det dröjde till drygt en timme var spelad innan matchen kom i gång. Då tycktes Portugal lägga i en högre växel, och radade upp tre farliga chanser inom loppet av ett par minuter.

Först tvingades den franske målvakten Mike Maignan till en tjusig enhandsräddning sedan Bruno Fernandes fått ett läge. I sekvensen som följde fick João Cancelo chansen – men skottet gick utanför. Bara minuter senare kom nästa chans när Vitinha brände ett jätteläge.

Frankrikes svar på det: Randal Kolo Muani med ett läge som tvingade Portugals målvakt Diogo Costa till ett ingripande för att fortsatt hålla matchen mållös. Eduardo Camavinga var nästa fransman som fick ett läge – men från nära håll skickade han bollen tätt utanför mål.

Pepe i tårar

Några mål blev det dock inte trots de många chanserna och matchen gick till förlängning, som även den slutade mållös – och straffläggningen var ett faktum.

Efter att Theo Hernandez satt straffläggningens sista spark – och därmed skickat ”Les Bleus” vidare i mästerskapet – grät den 41-årige veteranen Pepe och fick tröst av Cristiano Ronaldo, som omfamnade sin landsman.

– Vi måste gå igenom det här ögonblicket av vår förlust, det är väldigt smärtsamt, säger Pepe efter matchen.

I semifinalen, som spelas på tisdag, möter fransmännen Spanien.