Ekberg efter nya rysaren: "Nästan perfekt"

Av:  TT

Niclas Ekberg öste in mål mot Portugal. Sverige vann den tredje OS-matchen med ett mål, 29–28.
Niclas Ekberg öste in mål mot Portugal. Sverige vann den tredje OS-matchen med ett mål, 29–28.

Tredje OS-matchen, tredje rysaren – och tredje vinsten.

Svenska handbollsherrarna lyckades till slut besegra Portugal med 29–28.

– Jag tycker att vi i stora delar står perfekt, säger Niclas Ekberg.

Sverige ligger nu tvåa i gruppen på sex poäng efter guldfavoriten Danmark, som också har tre segrar.

– Nu har vi sex poäng av sex möjliga, bättre än så kan det inte bli, säger högersexan Niclas Ekberg som gjorde nio mål i matchen.

– Jag tycker att vi i stora delar står perfekt, avsluten som de ändå kommer till som är ganska fria är ”Palle” bra förberedd på, fortsätter han, syftande på målvakt Andreas Palicka.

Har chansen att avgöra

Första halvlek i Yoyogihallen i Tokyo blev jämn. Samtidigt hade Portugal två tremålsöverlägen där man kunde ha kopplat greppet om matchen. Men Sverige kom tillbaka.

Matchbilden följde rysarna från de båda inledande svenska drabbningarna mot Bahrain och Japan, medger vänstersexan Hampus Wanne.

– Det är lite samma matchbild som det varit i de andra matcherna, att vi har chansen att döda matcherna i andra halvlek.

– Sedan har vi några anfall för mycket där vi bränner bra lägen, gör något tekniskt fel och släpper in snabba mål. Jag tycker att det varit samma i alla tre matcherna. Men – vi vinner med ett och det tar jag.

Stöd av damlaget

Portugal spelade ofta med en man mer i anfallen och lämnade målet öppet. Det utnyttjade Sverige både en, två och tre gånger.

Samtidigt kostar det på att möta ett sjumannaanfall, säger förbundskapten Glenn Solberg.

– Jag tycker det är en fantastisk match som skiftar väldigt mycket från sida till sida. De har flera taktiska grepp, som deras sju- mot sex-spel. Så jag är väldigt stolt och glad att vi vinner matchen.

Efter 20 minuter fick Blågult dessutom stöd från läktaren då damlandslaget, vars buss var försenad, kom in i Yoyogihallen. Ett intensivt klappande hördes från sidan.

– Det var kul. Man blir lite överraskad. Såg en grupp skrikgula tjejer komma in, så det var kul. Man hörde dem väldigt tydligt, säger Hampus Wanne.

Andra halvlek blev precis lika jämn som första. Och på nytt var det högersexan Ekberg som gjorde mål för Sverige. Glenn Solberg berömmer hans insats.

– Den är väldigt bra, han är ju en okej handbollsspelare.

Ekberg tycker det är skönt att till slut hitta rätt i turneringen.

– Det var riktigt gött att komma in i det, mycket blandade känslor med förberedelsen och säsongsavslutningen hemma Kiel som blev avbruten. Det har varit många tankar, det var jäkligt gött att verkligen få släppa loss och få sätta dit alla bollarna.

Portugisisk upphämtning

Sverige hade en fyramålsledning med sex minuter kvar av matchen men lyckades ändå inte stänga den. Landslaget vann till slut med 29–28 efter att Portugal hämtat i kapp de sista minuterna och fått frikast med en sekund kvar. Miss.

– Det är små detaljer både i anfallsspel och avslut som har gjort att vi inte vunnit någon match med fler mål, men det är en del av att komma till en OS-turnering. Så jag lägger inte så mycket energi på det, säger Glenn Solberg.

Albin Lagergren, som gjorde sin kanske bästa match hittills i OS-turneringen med sex mål, är nöjd efteråt.

– Två poäng igen, det är det som räknas tycker jag, säger han

Nästa gruppspelsmatch för handbollsherrarna går mot Egypten på fredag.

Publisert: