Stjärnornas avhopp – Norge kan avstå Davos

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Johannes Hoesflot Klæbo tar en paus från världscupen.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT
Johannes Hoesflot Klæbo tar en paus från världscupen.

Herrstjärnorna Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen tävlar inte mer i världscupen i år på grund av coronapandemin.

Det norska skidlandslaget nu öppnar för att helt avstå tävlingarna i Davos under luciahelgen.

– Ja, det kan vara ett alternativ, säger längdchefen Espen Bjervig till NTB.

Klæbo vann minitouren som utgjorde världscuppremiären i Ruka det gångna veckoslutet, men frågan är när han står på ett par skidor i världscupen igen. Efter att ha återvänt hem till Trondheim meddelade den 24-årige norrmannen att han inte tänker tävla mer internationellt under 2020.

"Jag har funderat på det här en stund. De började i samband med världscupavslutningen förra säsongen. Osäkerheten blev förstärkt ytterligare under vistelsen i Ruka. Det kändes tryggare inför resan än som situationen sedan blev i Finland", säger han i ett pressmeddelande.

"Alla måste göra sitt – och vad de menar är rätt. Det här är viktigt och riktigt att göra för mig".

Även Klæbos landslagskamrat Emil Iversen avstår resterande världscuptävlingar i år, enligt NRK. 29-åringen, som var trea bakom Klæbo i Rukas minitour, har också bestämt sig för att inte köra Tour de Ski.

– Jag ställer mig bakom det Johannes säger och kan bekräfta att jag inte heller ska köra något mer lopp före jul. Jag står även över Tour de Ski, säger Iversen till den norska tv-kanalen.

Norge kan avstå

I en intervju med NTB medger Norges längdchef Espen Bjervig att det kan bli så att hela landslaget avstår stundande tävlingar i schweiziska Davos under luciahelgen (12–13 december).

– Ja, det kan vara ett alternativ, säger han.

TT var i kontakt med Sveriges landslagschef Anders Byström efter Klæbos besked. Han var då inte förvånad.

"Väntat, jag vet hur Johannes resonerar och han tänker på VM (i Oberstdorf, Tyskland, i februari)", skrev Byström i ett sms.

Han tror att fler åkare, likt Iversen, kommer att stå över världscuptävlingar under vintern.

"Det måste varje aktiv själv ta ställning till. Alla påverkas olika och risken finns helt klart att fler gör så."

Smittad åkare rörde sig fritt

Byström har däremot ännu inte hört någon svensk åkare tala om det.

"Våra åkare har inte pratat om det, vi ville ta Ruka först."

Johannes Høsflot Klæbo tävlar troligen på 15 kilometer i ett nationellt lopp i Lillehammer till helgen, skriver nyhetsbyrån NTB. Men han skippar sedan tävlingarna i Davos och Dresden helgerna före jul. Som tidigast är han tillbaka i världscupen när Tour de Ski inleds på nyårsdagen.

Redan under söndagen uttryckte Klæbo sin oro. Bland annat efter att en ryss som tävlar i nordisk kombination rört sig fritt i området i Ruka. Två dagar senare visade det sig att han testat positivt för covid-19, enligt NRK.

Även Weng har avbrutit

Dessutom sattes både Tjeckien och Ungerns landslag i backhoppning i karantän efter att det visat sig att åkare testat positivt.

Även Klæbos landslagskollega Heidi Weng har avbrutit världscupen delvis på grund av rädsla för coronaviruset. I helgen sade den norska landslagstränaren Ole Morten Iversen att situationen har påverkat henne alltför negativt.

– Hon har varit ärlig med att detta har tagit för mycket på hennes krafter och det har jag respekt för. Det första dygnet i Finland i isolering gjorde inte saken bättre, sade han.

Publicerad: