Uppgifter: Uefas stödpaket värt 60 miljarder

Emil Forsberg/TT

Publicerad 2021-08-19

De europeiska toppklubbarna kan vänta sig ett saftigt stödpaket från Uefa, enligt New York Times.

Fotbolls-Europa blöder ekonomiskt efter pandemin.

Nu planerar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ett stödpaket värt över 60 miljarder kronor, enligt New York Times.

– Vi har ett beslutsmöte i september, säger Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Enligt källor inom Uefa har man kontaktat banker och företag för att skapa en återhämtningsfond, och de första utbetalningarna ska göras till klubbar som kvalificerat sig för de tre europeiska turneringarna på herrsidan Champions League, Europa League och Europa Conference League.

För många klubbar är stödpaketet ett nödvändigt tillskott efter att ha spelat över ett år inför tomma läktare, samtidigt som intäkterna från sponsorer och rättighetsinnehavare sinat.

Spanska storklubben Barcelona berättade exempelvis nyligen att man har ett negativt kapital på 4,6 miljarder kronor.

Allra mest bekymmersamt är läget kring skulderna på hundratals miljoner kronor efter spelartransfers. För mindre klubbar är inkomsterna för spelarförsäljningar direkt avgörande och när en klubb inte kan betala finns det risk för en kedjereaktion.

Enligt New York Times kommer återbetalningarna för lånen att vara knutna till klubbarnas framtida deltagande i de europeiska turneringarna.

Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson, även ordförande i Svenska fotbollförbundet, vill inte kommentera uppgifterna men bekräftar att frågan kan tas upp på nästa beslutsmöte.

– Jag har inte varit inblandade i några förarbeten och har inga detaljer. Men vi har ett exekutivkommittémöte i slutet av september det är först då frågan kommer i skarpt läge, säger han.