Dopingavstängning hävd efter rasismanklagelser

TT-AFP

Publicerad 2020-12-24

Simmaren Sun Yangs dopningsavstängning har hävts efter anklagelser om rasism.

Dopningsavstängningen för den trefaldige OS-mästaren i simning Sun Yang har hävts. Anledningen är att han som lett utredningen mot honom ska ha uttryckt sig rasistiskt på Twitter, rapporterar The New York Times.

Beslutet om att häva den åtta år långa avstängningen gjordes av en Schweizisk domstol under onsdagen. Beslutet byggde inte på några nya fakta i målet, utom att domstolen ifrågasatte Franco Frattinis, ordföranden i den Cas-panel som dömde Sun Yang, neutralitet. Det efter att han vid åtminstone ett tillfälle ska ha ha uttryckt sig rasistiskt mot kineser.

Flerfaldig OS-medaljör

Sun Yang var den första kinesiska simmare att vinna ett olympiskt spel och har vunnit ytterligare fyra OS-medaljer, varav två guld. Det har gjort Yang till en av de mest hyllade atleterna i Kina.

Inom internationella simkretsar har det dock sett annorlunda ut. Han blev ordentligt ifrågasatt efter en tremånaders dopningsavstängning under 2014, som han själv hävdar berodde på en hjärtmedicin. Den australiske simmaren Mack Horton gick under de Olympiska spelen i Rio öppet ut och kallade honom för fuskare.

Horton vägrade sedan, under världsmästerskapen i Sydkorea 2019, att stå på samma prispall som Yang.

Förstörde prov

Den åttaåriga avstängningen som nu hävts har som grund i att Yang vid ett hembesök från antidopningsbyrån Wadas dopningskontrollanter 2018 ska ha vägrat lämna blod- och urinprov. Han ska sedan ifrågasatt kontrollanternas id-handlingar och dopningsprotokoll. Därefter ska Yangs livvakter ha slagit sönder ett dopningsprov, som han ändå givit, med en hammare.

Sun Yang är nu fri att tävla, åtminstone fram till att ärendet tas upp av en annan panel hos Idrottens skiljedomstol (Cas).

– Jag tror på min oskuld! Tro på sanningen och besegra lögnen, säger Sun Yang.