FA-cupen – Arsenals sista livlina

Simon Norberg/TT

Publicerad 2020-07-18

Arsenals manager Mikel Arteta instruerar sina spelare. Arkivbild.

Arsenal har en livlina kvar för att nå Europaspel kommande säsong.

Men då måste mardrömsmotståndaren Manchester City först besegras i semifinalen av FA-cupen.

– Nu går vi för det här, säger managern Mikel Arteta inför lördagens möte.

Av de fyra lagen som är kvar i FA-cupen, Manchester United, Chelsea, Manchester City och Arsenal, är det bara de sistnämnda som spelar för mer än ära och berömmelse. I Arsenals fall ligger även en tänkbar Europa League-plats i potten.

Med två omgångar kvar av Premier League har de övriga tre redan säkrat Europaspel kommande säsong, medan "Gunners" som floppat i ligaspelet parkerar på en niondeplats.

Med 53 inspelade poäng och tre poäng upp till sjätteplatsen, som Wolverhampton innehar med klart bättre målskillnad, som innebär EL-kval kommer det bli svårt att nå för klubben.

Inte vunnit sedan 2017

Därför är lördagens semifinal mot Manchester City på Wembley extra viktig för Mikel Arteta och hans mannar. Laget kommer dit med bra självförtroende efter att ha besegrat Liverpool i ligan med 2–1 så sent som i onsdags.

Men historien talar emot dem. Senast "Gunners" besegrade City var 2017 i just FA-cupen. Sedan dess har det blivit sju raka förluster med den jobbiga målskillnaden 2–20.

– Vad jag behöver nu är energi och tro att överföra till mina spelare. Det här är FA-cupen och vi har en hel del erfarenhet från detta och vi har en historia relaterad till den. Nu går vi för det här. Jag vill fokusera på vad vi kan åstadkomma, sade manager Mikel Arteta på presskonferensen under fredagen.

I det andra mötet mellan Chelsea och Manchester United, som spelas på söndag, kommer N’Golo Kanté inte att komma till spel för Chelsea.

På fredagens presskonferens bekräftade manager Frank Lampard att han fortsatt är skadad.

– Annars mår truppen rätt så bra, säger Frank Lampard.