Första skidskytten som är känd i hela Italien

Av: TT

Publicerad:
Dorothea Wierer tog sitt andra individuella VM-guld i karriären och fick jubla på hemmaplan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dorothea Wierer tog sitt andra individuella VM-guld i karriären och fick jubla på hemmaplan.

Hon har nästan en halv miljon följare på Instagram och har gjort skidskyttet känt i fotbollstokiga Italien.

Dorothea Wierer höll för trycket när hon vann jaktstarten i VM.

Får hon – och hemmapubliken – jubla igen efter distansloppet?

Fjolårsvinnaren av den totala världscupen har både inför och under VM pratat om pressen att tävla på hemmaplan. Dorothea Wierer är uppvuxen bara några kilometer från Südtirol arena i Antholz och har tränat där sedan hon var ett barn.

– Det är inte lätt att tävla här, det har varit väldigt mycket de senaste dagarna med intervjuer och annat, sade hon efter Italiens silver i mixedstafetten som inledde VM.

I sprinten slutade hon utanför pallen, och pratade återigen om att det var svårt.

– Det är väldigt mycket press att åka här.

Känns fantastiskt

Hur hon tacklar det hittills? Med bravur.

I jaktstarten gick hon ut som sjua men klättrade snabbt upp till täten där hon höll sig kvar tills allt skulle avgöras på det sista skyttet. Och när Marte Olsbu Røiseland bommade två samtidigt som Wierer klarade sig med en miss körde hon ut på sista varvet till stort jubel från den fullsatta arenan. De italienska tränarna gjorde "high fives" bredvid skjutvallen i solen och Dorothea Wierer gick ut i lika solklar ledning.

Hon hade marginal att vinka till publiken på upploppet och var lättad och lycklig när VM-guldet var hemma.

– Jag hade lite tur att de andra bommade, men det känns fantastiskt. Jag är väldigt glad att vinna här, jag har många som jag känner på plats, sade hon efter målgången.

– I sprinten kändes det inte alls bra i benen men i dag var det en helt annan känsla, det kände jag direkt.

Stor på sociala medier

Wierer är en jättestjärna i Italien med 446 000 följare på Instagram – en siffra som kan jämföras med exempelvis Hanna Öbergs 49 000 följare och fixstjärnan på herrsidan, Martin Fourcade, som har 432 000 följare. Enligt journalisten Otto Schöpf på lokaltidningen Dolomiten är det hennes karisma och öppenhet som gjort henne så pass stor – efter att hon började vinna tävlingar.

– Hon är väldigt populär i norra Italien. Och jag skulle säga att hon är den första skidskytten som är känd i hela Italien. Hon är väldigt trevlig och öppen och väldigt aktiv på sociala medier. Hon gör alltid ett väldigt bra intryck, säger Schöpf och beskriver hur litet skidskyttet är i Italien:

– Här är det fotboll, sedan ingenting. Sedan formel 1 och cykel och sedan ingenting. Och sedan resten.

"Alltid flera tusen"

I Antholz är sporten dock stor, det märks inte minst på de fullsatta läktarna under VM och det stora medieuppbådet runt Dorothea Wierer. Två dagar före VM drog igång ställde hon upp och gjorde intervjuer i tre timmar, säger journalisten Otto Schöpf.

– Även om hon därefter under mästerskapet inte är lika tillgänglig stannar hon alltid till i den mixade zonen om någon har en kort fråga.

TT: Har Wierer hjälpt skidskyttet att växa i Italien?

– Jag tror det. Jag vet inte om förbundet fått mer sponsorer eller så, men sporten har blivit mer populär med henne. För tio år sedan var inga italienare här och tittade. De senaste åren är det alltid flera tusen, säger Schöpf.

Publicerad: