Kalla efter comebacken: "Försökte smälta in"

Anders Hansson/TT

Publicerad 2024-03-01

Charlotte Kalla har gjort comeback i tävlingsspåret.

Hon strålade som om hon tagit OS-guld efter sin förstasträcka i Stafettvasan.

– Det var längesedan kroppen fick jobba på det här sättet. Det var härligt, säger den före detta längdstjärnan.

På fredagsmorgonen satte Charlotte Kalla på sig en nummerlapp för första gången sedan hennes sista ”riktiga” tävlingslopp i april 2022. Hon åkte den 24 kilometer långa förstasträckan i Stafettvasan för ett sponsorfinansierat lag.

Kalla erkänner att känslorna bubblade när hon stod på startlinjen i Berga by. Hon var en av tusentals skidåkare.

– Det hann jag tänka på tre minuter innan start, att ”Gud, vad häftigt att få stå här i ett motionslopp”. Att jag fått så mycket perspektiv att jag törs sätta på mig nummerlappen och njuta av det jag ser bakom mig vid starten.

Försökte smälta in

– Nja, en i mängden var jag kanske inte, men jag försökte smälta in så mycket som möjligt. Det var häftigt att blicka bakom mig innan start. Det var ju ett myller av åkare.

När starten gick kom 36-åringen upp på myrarna och fick den naturupplevelse som tusentals andra skidåkare fått genom åren.

– Det är mäktiga naturupplevelser. Jag kan tänka mig att man njuter ännu mer en solig dag.

Tävlingskänsla

Ganska snabbt kom hon in i tävlingskänslan. Nästan som förr.

Vid Smågan, cirka tio kilometer efter starten, låg hon två minuter efter tätklungan som bestod av många duktiga Vasaloppsherrar. Hon kom till växlingen i Mångsbodarna som 19:e åkare, 5.26 efter täten. Kommentaren efter loppet visar att hon inte motionsåkte:

– Det var viktigt att hålla ett jämnt tempo och bli med i den grupp som höll en lämplig fart. Det var en bra grupp att slå följe med. Men det var synd att jag inte var med hela vägen in i växlingszonen. Det hade varit kul för Hans (Olsson, på andra sträckan) att få lite sällskap. Nu är han ute i mycket ingenmansland.

Charlotte Kalla fortsätter:

– Jag kände halvvägs att mina ryggmuskler inte riktigt är tränade för stakning. Men nu ska jag peppa de andra i laget och ge dem energi.

De övriga i Kallas lag var skidprofilerna Hans Olsson, Walter Wallberg, Jesper Tjäder och Maria Pietilä Holmner.