Supertalangen hoppas på debut: "Blivit smartare"

Jens Bornemann/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-09-21

Rosa Kafaji kan få göra landslagsdebut mot Spanien eller Schweiz.

Rosa Kafaji nobbades i VM-truppen.

Men nu är Häckentalangen uttagen i landslaget – för att konkurrera med bland andra lagkaptenen Kosovare Asllani, 34.

– Fast det är ju konkurrens på alla positioner, säger 20-åringen.

Rosa Kafaji har inte spelat i A-landslaget än. Men efter en stark vår i Häckentröjan var hennes namn ändå med i spekulationerna kring den svenska truppen till fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Till slut föll Peter Gerhardssons val på andra spelare.

– Hennes roll kan man prata ganska öppet och tydligt om. Hon var med oss redan tidigt, till Malta något år. För mig är hon den här nummer tio-spelaren som är mellan motståndarnas backlinje och mittfält, säger den svenske förbundskaptenen.

– Hon var med väldigt länge och konkurrerade om en plats till VM. Men när vi tittade på den positionen så hade vi Kosovare Asllani och (Madelen) Janogy, och vi hade också tankarna om att Fridolina Rolfö kunde komma in i banan. Så vi hade egentligen tre spelare som kunde spela där.

Det gjorde att Häckenmittfältaren, med viss besvikelse, fick följa mästerskapet hemifrån.

– Det är som det är. Det var inte mitt beslut att fatta, jag försökte bara fokusera på det jag kunde kontrollera, säger Rosa Kafaji.

Svår skada

Till de båda Nations League-matcherna mot Spanien och Schweiz är hon dock uttagen.

Det är 20-åringens andra landslagschans. Den första kom på ett landslagsläger på Malta våren 2021, då den dåvarande AIK-spelaren dock inte fick någon speltid.

Mellan de båda uttagningarna ligger bland annat en svår skada.

Hennes övergång från AIK till Häcken inför säsongen 2022 fick stor uppmärksamhet. Men bara drygt en månad senare bröt Rosa Kafaji höger smalben – sex minuter in i den första träningsmatchen i Häcken.

Den här säsongen, efter en lång rehabilitering, har det gått desto bättre.

”Jättespännande spelare”

Kafaji är med högt uppe i damallsvenskans skytteliga med sina tio mål och har varit en av nyckelspelarna för Häcken i guldstriden. Det gör att hon också känner sig redo för speltid med landslaget.

– Jag skulle säga att jag blivit smartare, starkare, lite mognare. Det är svårt att bedöma på bara tre träningar, men det känns ändå bra, säger hon.

Peter Gerhardsson har stora förväntningar på 20-åringen.

– Det är en spelare med väldigt hög högstanivå. Sedan får vi hjälpas åt, jag och Häckens tränare Mak Lind, för att se till att detaljer ska förbättras. Men nu får man en möjlighet att se henne i träning och i matchspel kanske. Det är en jättespännande spelare, säger han.