"Roligare att stå och känna att hoppet lever"

Linnéa Engholm/TT

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-11-16

Trots en 31–27-seger mot Kroatien i handbolls-EM blir det ingen semifinal för Sverige. Chanserna var borta redan innan matchen.

– Det hade varit roligare att stå här och känna att hoppet lever, säger Jamina Roberts.

Sverige hade inga som helst problem att i den sista matchen i mellanrundan besegra Kroatien.

Sverige vann med 31–27 i en match där samtliga spelare fick speltid och där Sverige märkbart slog av på takten i den andra halvleken.

För faktum var att oavsett hur stor segern blev, kunde den inte skicka Sverige till semifinal.

– Stämningen gick väl ner lite men oavsett vad så skulle vi göra vårt jobb för vår egen stolthet. Vi har ändå en OS-kvalplats att spela för, säger Jamina Roberts.

”Såklart tråkigt”

Ungerns seger med 29–25 över hemmanationen Slovenien satte spiken i medaljkistan för Sverige redan innan laget börjat värma upp.

– Man har liksom laddat inför ”nyårsafton” hela veckan och så får man gå och lägga sig innan det roliga börjar, det var lite den känslan, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Var beroende av Slovenien

Sverige var beroende av att Slovenien skulle besegra Ungern och att Norge skulle vinna över Danmark senare under kvällen. Då hade Sverige gått vidare på inbördes målskillnad. Nu stannar Slovenien på fyra, medan Danmark redan har sex poäng och är nu, tillsammans med Norge, klart för semi. Sverige har också sex poäng, men förlorade mot Danmark.

– Jag trodde nästan mer på Slovenien än Norge inför detta. Att det var den sista matchen (Norge mot Danmark) där vi skulle behöva sitta och vara nervösa, säger Jamina Roberts.

Hon fortsätter:

– Vi visste att det fanns en risk för detta. Det är ingenting att göra något åt men det hade varit roligare att stå här och känna att hoppet lever.

Sverige kan som bäst bli femma i mästerskapet, då måste man först slå Nederländerna.

– Det blir en bra match. Det skulle lika gärna kunna vara en semifinal, säger Roberts.

Danmark vann gruppen efter att ha besegrat Norge med 31–29 i gruppfinalen.