Stafettdamerna trea trots "stenben"

TT-SPORT

Längdskidor. Stina Nilsson lade grunden. Debutanten Anna Dyvik höll.

Då blev det trots ett reservbetonat lag en svensk pallplats i stafetten i La Clusaz. Blågult blev trea efter Norge och Finland.

– Jättekul, sade Dyvik.

Emma Wikén hade det jobbigt på startsträckan i världscupstafetten i La Clusaz, Frankrike.

Så långt såg det mörkt ut, men på andra sträckan förde formstarka Stina Nilsson upp det svenska laget - som saknade Charlotte Kalla, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter - från sjätte till andra plats bakom överlägsna Norge.

– Jag var jättetaggad. Det kändes jättebra. Jag är väldigt nöjd med att plocka rygg efter rygg, sade Nilsson till SVT.

"Stenben från start"

Maria Rydqvist ryckte i från Finland och gav stafettdebutanten Anna Dyvik - som imponerade med en 14:e-plats i lördagens världscupdebut - ett bra utgångsläge. Dyvik kunde inte hålla Laura Mononen bakom sig men körde in på tredje plats.

– Det var jättekul men jag hade önskat lite mer sprutt i benen. Det var stenben från start men jag kämpade på, sade Dyvik.

Heidi Weng förde Norge till en enkel seger efter att också ha vunnit lördagens masstart i fri stil.

"Inga förväntningar"

På herrsidan blev det Finn Hågen Kroghs helg. Norrmannen som vann masstarten spurtade på söndagen hem stafetten i duell med Rysslands slutman Sergej Ustjugov. Frankrike blev trea.

Sverige - med i tur och ordning Emil Jönsson, Jens Burman, Martin Johansson och Axel Ekström - var med i tätgruppen in på sista sträckan och slutade femma, 26,8 sekunder bakom Norge.

– Det var väl bra. Herregud, vi hade väl inga krav eller förväntningar på det här laget. Vi visste att det skulle bli tufft på slutet, men vi är med, har fantastiska skidor och vi känner oss pigga allihopa, sade Jönsson till Aftonbladet.

Sverige saknade Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

TT