Thomsen glad och ledsen efter segern

TT-SPORT

Handboll. Helle Thomsen hade dubbla känslor efter att Nederländerna slagit Sverige med 30-33 i handbolls-EM.

Glädje över segern, och empati med sina tidigare spelare.

– Jag känner med svensk handboll, säger förbundskaptenen.

För två år sedan ledde Nederländernas förbundskapten Helle Thomsen Sverige till EM-brons, tillsammans med Thomas Sivertsson, och i våras tog hon tillfälligt över det svenska landslaget igen över OS-kvalet sedan Sivertsson fått sparken.

Det svenska förbundet ville då ge förbundskaptensjobbet till Thomsen, men danskan stoppades av sin dåvarande klubb Midtjylland. Några veckor senare fick hon sparken och tog sedan jobbet för Nederländerna.

Nu, inför 6 102 personer i Scandinavium i Göteborg såg hon till att Nederländerna tog sin första seger någonsin över Sverige i ett mästerskap.

Kontringarna viktiga

– Det var en svår match, det svenska laget är bra och det var mycket folk på plats. Det var en tuff fajt, men det var viktigt att vi kunde springa och gör många mål på kontringar, säger Thomsen.

– Det var en speciell match, både före och nu. Självklart är jag glad men jag känner också med svensk handboll och det svenska förbundet och vet hur de känner nu. Så jag är glad men också ledsen.

Nederländerna stjärna Cornelia "Nycke" Groot satte sju mål mot Sverige.

– Vi spelade riktigt bra anfallsspel i dag, och höll huvudet kallt. Och Tess (Wester, målvakt) gjorde några riktigt viktiga räddningar i slutet.

Jagar semifinal

Nederländerna hade med sig två poäng in i mellanrundan efter att först ha förlorat mot Tyskland men sedan slagit både Polen och Frankrike. Och nu är laget, som tog VM-silver för ett år sedan, i allra högsta grad med i jakten på en semifinalplats.

– Vi hade en dålig start mot Tyskland, och visste att vi måste spela smartare och mera tillsammans. Det tycker jag att vi har gjort i de tre senaste matcherna, säger Groot.

TT