Står fast vid att spela mot Turkiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotboll. Efter attentaten i Ankara och Istanbul slog ondskan till med full kraft i Bryssel.

Men det får inte fotbollslandslaget att ändra ståndpunkt.

– Planen som ligger fast just nu är att vi åker ned och spelar matchen mot Turkiet, säger presschefen Niklas Bodell.

Nyheten om terrorattackerna på Bryssels flygplats och i stadens tunnelbana skakade om ledare och spelare i landslaget.

– Så klart att det är sjukt det som händer och det som håller på att hända. Var man än är kan man inte riktigt känna sig säker, och det är beklagligt, säger försvararen Mikael Lustig.

– Det är avskyvärt var det än händer. Chockerande, säger mittbacken Erik Johansson.

Han spelade fram till i vintras i Gent, inte långt från Bryssel.

– Jag har daglig kontakt med spelare där.

Men som alla andra spelare är Johansson och Lustig inställda på att spela torsdagskvällens landskamp mot Turkiet i Antalya.

"Anhöriga undrar"

– Man förstår att frågorna kommer upp och att anhöriga undrar. Den information vi har i dagsläget är att läget är under kontroll och då får man lita på det, säger Lustig.

– Man kan inte sluta leva, liksom. Det gäller att fortsätta sprida glädje genom att spela fotboll. Det tror jag på. Jag tror att det är viktigt att fortsätta leva som man brukar, säger Johansson.

Anfallaren John Guidetti:

– Jag litar till hundra på de som sköter säkerhetsfrågorna, sedan kan man aldrig vara hundra procent "safe". Jag tror inte de som satte sig på tunnelbanan i Bryssel i morse eller de som var på väg till flygplatsen trodde något skulle hända, men det kan hända var som helst och när som helst

– Du kan inte gå runt och vara rädd hela livet, det funkar inte. Du kan inte låta ondskan ta över, låta den vinna.

TT: Kan ni som spelare bli en ännu större kraft mot våldet?

– Det tror jag. Det tror jag alla kan bli. En kan inte göra allt, men jag tror alla kan göra något och fotbollen är självklart en del i det hela.

Bryssel påverkar

Niklas Bodell understryker att terrorattackerna i Bryssel påverkar den samlade bilden.

– Vi samlar in den informationen också för att lägga till den övriga. Än så länge är det väldigt många uppgifter i omlopp om Bryssel och många obekräftade uppgifter. Vi måste ge det lite tid innan vi kan värdera uppgifterna, säger han.

– Vår bedömning är fortfarande att vi ska åka ned och spela matchen mot Turkiet.

Hur går ni tillväga?

– Vi gör vår egen säkerhetsbedömning och det gör vi genom att samla information genom de kontakter vi har. Det är både med myndigheter, säkerhetspolis, turkiska förbundet, men även med Uefa och Fifa för att se vilken bedömning vi bäst kan göra av säkerhetsläget.

Vill inte spekulera

Hur sent kan ni ta ett beslut om att inte spela matchen?

– Svårt att säga, men jag vill inte spekulera i risken att vi hamnar i ett sånt läge att vi kommer att ändra vår plan. Planen som ligger fast just nu är att vi åker ned och spelar matchen. Hur sent vi kan ta ett beslut om något skulle inträffa vill jag inte spekulera i.

Landslagschefen Lars Richt reste under dagen till Antalya.

– Tillsammans med ytterligare en kollega i landslagsledningen har han åkt ned för att förbereda vår ankomst, säger Bodell.

Högst på agendan står säkerheten.

– Vi kontrollerar alltid den vid en bortamatch, men med tanke på vad som hänt ser vi på säkerhetsläget på ett litet annorlunda sätt, säger Bodell.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN