Örebros förvandling inget trolleri

Publicerad 2016-10-15

Ishockey. Två poäng på SHL:s fyra första omgångar - tio på de senaste fyra.

Örebros massiva effekt av tränarbytet består.

I 3-0-segern borta mot Djurgården kom lagets tredje raka seger under Johan Tornbergs och Lars Ivarssons ledning.

– Det är inget hokus pokus, säger Ivarsson.

För en och en halv vecka sedan meddelade Kent Johansson, 60, sin avgång efter tre år som tränare för Örebro. Assisterande Johan Tornberg, 43, och Lars Ivarsson, 52, fick ta över huvudansvaret med omedelbar verkan.

Ett beslut som verkligen gett resultat.

På de fyra första SHL-matcherna under Johanssons ledning tog Örebro endast två poäng. På de fyra senaste under Tornbergs/Ivarssons styre har det blivit tio. De senaste tre borta mot Djurgården på Hovet i Stockholm under lördagseftermiddagen.

Men Ivarsson vill inte tala om en förvandling när TT frågar om anledningen till succén.

– Jag tycker vi spelade bra under starten också, det var bara det att vi inte fick poängen med oss. Vi har försökt att få lite lugn och ro i gruppen.

Kritiserat boxplay fungerade

Mot Djurgården var Örebro spelförande från första nedsläpp. Forwarden Marcus Weinstock, 32, satte 1-0 i powerplay efter 9.35 i första perioden.

Tränarna Tornberg och Ivarsson, som vunnit VM-guld respektive OS-brons som backar i Tre Kronor, ser ut att ha fått ordentlig struktur på Örebros defensiv.

På bortaplan höll laget, som ligger sist i boxplay-statistiken, tätt i samtliga fem numerära underlägen.

– Vi har hela tiden trott på idén vi har i boxplay, säger Ivarsson som tillsammans med Tornberg fortsätter leda laget på obestämd framtid.

En solid defensiv bäddade för Weinstock och hans kedjekamrater i förstakedjan: Daniel Viksten, 27, och centern Tom Wandell, 29. Viksten lyfte läckert upp 2-0-pucken i nättaket 15.59 in i andra.

Tre Kronor-back tillbaka

Djurgårdens nygamle back Linus Hultström, 23, gjorde SHL-comeback efter att ha misslyckats med att ta en plats i NHL-laget Florida. Hultström, som förra säsongen gjorde stor succé och belönades med en plats i Tre Kronor, fick stort förtroende direkt.

Det hjälpte föga.

Trots massiv Dif-press i tredje perioden lyckades Örebros slovakiske målvakt Julius Hudacek, 28, hålla nollan. Kalle Olsson, 31, kunde fastställa slutresultatet till 3-0 med en puck i öppen bur.

Djurgården har nu förlorat tre raka matcher i SHL och är kvar i botten av tabellen. Dessutom snittar laget endast 0,8 inspelade poäng per match på hemmaplan. Förra säsongen var den siffran 2,07.

– Efter deras 2-0-mål blir det uppförsbacke. Vi får inte in pucken, då blir det jobbigt i hockey, säger Robert Ohlsson.

Djurgårdens forward Daniel Brodin fick ledas av isen under slutet av matchen. Detta efter att ha brakat in i dörrkarmen på ett av utvisningsbåsen i samband med att Brodin tacklades.

TT