OS-backarna har guldvittring

Fotboll. Tre av fyra spelare i Linköpings backlinje ingick i Sveriges OS-lag.

Efter det sensationella silvret i Rio kan de i helgen också säkra ett SM-guld.

Sverige levererade en rejäl skräll då det blev OS-silver i Rio under augusti. Bara två månader senare kan de fem representanterna från Linköpings FC utöka medaljsamlingen med en ännu ädlare valör.

Tre av dessa - Jessica Samuelsson, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson - håller till i backlinjen. De övriga två är Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius.

– Det är ovanligt med så många backar från samma klubb i landslaget. Men vi är väldigt starka i den lagdelen och underlättar att vi är så samspelta, säger Jessica Samuelsson.

Kontinuitet är viktigt och LFC har haft nästan exakt samma trupp sedan 2013. Det som skiljer för landslagstrion är att Jonna Andersson, som fanns i Linköping redan 2009 när klubben senast vann guld, skolades om från vänstermittfält till vänsterback. Och hon har gjort stor succé.

"Trodde knappast på OS"

Hon är inte bara trygg i defensiven, utan toppar också hela damallsvenskans assistliga med tio målgivande passningar den här säsongen.

– Vår tränare Martin Sjögren sade att jag hade större utvecklingsmöjligheter som vänsterback och att jag skulle nå ända till A-landslaget på den positionen. Och framgångarna kom väldigt snabbt. För något år sedan trodde jag knappast att jag skulle få spela OS, säger Jonna Andersson.

Jessica Samuelsson är den som spelat mest i landslaget, medan Magdalena Eriksson fick spela två matcher från start i Rio och Jonna Andersson fick hoppa in i en match.

– Att det gick så enormt bra för oss i OS beror till stor del på vår defensiv. Det är en stor fördel att spela med sådana man känner utan och innan och vet hur agerar på planen i olika situationer, säger Eriksson.

Nu är chanserna mycket stora att klubbkompisarna också vinner ett SM-guld. Med tre omgångar kvar av damallsvenskan är Linköping fem poäng före Rosengård.

Mentalt starkare

Laget har inte förlorat en enda av de 19 matcherna hittills och har 60-14 i målskillnad.

– Att vi har ett tryggt och stabilt försvarsspel visade vi hemma mot Rosengård i söndags (1-0), starkt att hålla nollan och segern var förstås otroligt viktig. Annars är det framför allt offensiven som förbättrats mot tidigare år, säger Jessica Samuelsson.

– Vi har många skickliga anfallsspelare och även vi ytterbackar tillåts vara väldigt offensiva. Det är en av anledningarna till att jag gjort tio assists. Vi uppmanas att våga framåt och då finns det ibland risk att vi tappar in ett eller annat mål. Men eftersom vi gör så många har det inte så stor betydelse, menar Jonna Andersson.

Med en mer noggrannhet i belastning har Linköping drabbats av betydligt färre skador i år - och laget är också mer mentalt starkt.

– Vi hämtade bland annat upp 0-2 mot Piteå och vann. Det hade inte hänt förra året, säger Magdalena Eriksson.

TT

Publisert: