van Gaal har Argentina-planen klar

Publicerad 2014-07-08

São Paulo. Hur ska Nederländerna stoppa Leo Messi i VM-semifinalen?

Felställd fråga, tycker förbundskapten Louis van Gaal.

– Vi möter Argentina. Vi förhåller oss alltid till lag, inte till individuella spelare.

Motvilligt konstaterar Louis van Gaal att Lionel Messi faktiskt valts till världens bästa spelare några gånger. Att han gör många mål, vilket är värdefullt. Att han drivs av att bevisa sitt värde med landslaget i VM.

Så mycket medger Nederländernas förbundskapten dagen innan hans lag ställs mot en formstark Leo Messi på Itaquerão i São Paulo.

Men planen då?

– Vi har vår plan klar för Argentina, säger Louis van Gaal.

Laget alltså.

Planen innebär att Jasper Cillessen tar plats i målet trots att han byttes ut mot Tim Krul inför straffläggningen mot Costa Rica i kvartsfinalen. Cillessen är den bästa målvakten i truppen, tycker Louis van Gaal, förutom på just straffar.

van Persie magsjuk

Argentina saknar Ángel di María, Nederländerna saknar Nigel de Jong - och kanske även Robin van Persie. Anfallaren har problem med magen och vilade från tisdagens träning.

Först strax före matchen bestäms det om den holländske lagkaptenen spelar semifinalen eller ej.

– Jag får ta ett beslut i morgon (onsdag). Det är mer än en dag kvar och van Persie är en viktig spelare, säger van Gaal.

– I regel så spelar mina lagkaptener alltid, men bara om de är friska.

Alldeles oavsett tror han på en mycket, mycket jämn match när Nederländerna och Argentina drabbar samman för femte gången i VM-historien.

– Jag tycker inte att det finns någon favorit. I semifinalen är alla lag på samma nivå. Det blir en 50-50-match.

Rena barnleken

En 50-50 match som alla barn i Nederländerna borde få se, tycker den 62-årige tränaren.

– De kommer inte att sova annars ändå! För de kommer att vara så stressade av att inte veta hur det går för Nederländerna. Så jag uppmanar alla föräldrar att låta sina barn stanna uppe och se matchen.

TT:s utsände