Hectors mål i Åre: Att inte tänka

Publicerad 2015-03-12

Alpint. Hon är tillbaka på genombrottsplatsen.

Men Sara Hector funderar inte på hur hon ska återupprepa succén från december.

Helst vill hon inte tänka alls.

Förra gången Sara Hector kom till Åre hade hon som bäst varit elva i en världscuptävling i storslalom.

Den här gången kommer hon till ett vårsoligt Jämtland som en världsstjärna. Hon är en av åkarna som samtliga journalister på pressträffen på Tott Hotell vill prata med.

Det var ju just i Åre det smällde till, när den svenska skidorten i december fick ta över tävlingarna från snöfattiga Courchevel i Frankrike. Hector slutade tvåa efter Tina Maze och tog sedan av bara farten sin första världscupseger i Küthai, Österrike. Inför fredagen är svenskan fyra i storslalomcupen.

– Det som verkligen klickade var det mentala. Jag var väldigt nervös men jag kände att jag litade på mig själv och slappnade av lite mer. Jag lyckades med att inte tänka så mycket, säger 22-åringen.

Besviken i VM

Hector säger att hon gärna skulle ha fortsatt att tävla varje helg efter framgångarna men säsongen har varit ryckig. VM i USA har resulterat i långa uppehåll mellan tävlingarna. I Beaver Creek blev det en tiondeplats, något av en besvikelse.

– VM var väl sådär. Det är ju ändå bra att bli tia i världen men jag kände att jag kunde mer än jag presterade den dagen. Samtidigt är det jättebra lärdomar att ta med sig. Jag har haft två tävlingar där jag inte har varit med mentalt men ändå blivit topp tio i världen. Det är kul, säger hon.

TT: Varför var du inte med mentalt?

– Det är lätt att höja förväntningarna och det är inte alltid man tror på sig själv. Det är något man får jobba med hela tiden. Det gäller att förväntningarna och självförtroendet matchar varandra.

I fredagens storslalom ska hon tömma skallen och bara åka, något som förenklas av att hon inte har några målsättningar.

– Jag hade målsättningar inför säsongen men dem har jag redan uppnått. Nu ska jag försöka att njuta, säger Sara Hector.

"Sämsta tänkbara"

För Jessica Lindell Vikarby har säsongen varit i stor sett spegelvänd. På grund av efterhängsna bekymmer med en disk i ryggen har hon inte alls nått de resultat hon siktat på i världscupen. Däremot fick hon allt på plats den där torsdagen i Beaver Creek för en månad sedan vilket gav ett VM-brons.

– För mig blev det väldigt stort. Att få uppleva det med den historiken. Jag hade egentligen sämsta tänkbara utgångsläge, säger hon.

Eventuellt kan framgången i USA ha förlängt karriären med någon säsong.

– Det läggs i alla fall till på den positiva sidan, säger Jessica Lindell Vikarby som fyllde 31 i februari.

TT