Högberg stoppade Skellefteå

Publicerad:
Uppdaterad:

Ishockey. Utbytt i senaste hemmamatchen efter bara en period och tre insläppta mål.

Nu kom revanschen. Marcus Högberg såg till att Linköping tog sista chansen i SM-semifinalserien mot Skellefteå när han räddade 33 av 35 skott och förde sitt lag till seger hemma med 3-2.

– Det är en av mina bästa matcher och det är den här formen jag tänker ta med mig till nästa match, sade han.

Linköping behövde bra målvaktsspel för att kunna sätta stopp för segermaskinen från Västerbotten som hade chansen att säkra en plats i SM-finalserien för femte året i rad.

Men efter sju raka vinster i slutspelet tog det stopp och Linköping kunde reducera till 1-3 i matcher.

Det såg en glödhet Högberg till. De två senaste årens mästare vann skotten med 35-14 - men kunde spräcka nollan först under matchens sista 43 sekunder.

Då drabbades Linköping av ett matchstraff på landslagsbacken Daniel Rahimi och gästerna kunde i spel sex mot fyra reducera två gånger.

– Jag hade en riktigt bra känsla i kroppen i dag och kände att vi skulle vinna den här matchen. Jag tyckte vi genomförde en bra match i 60 minuter, sade Högberg.

Hänger inte läpp

Han fick pris som Linköpings bäste och hemmaklacken skanderade hans namn. Lika roligt var det inte efter förra hemmamatchen när han blev utbytt i Skellefteås 7-2-seger.

– Jag kom inte riktigt in i den matchen som jag skulle och släppte in något billigt mål. Men det går inte att hänga läpp för det. Det är bara att gå vidare när matcherna kommer så tätt. Jag tyckte jag gjorde en okej match i Skellefteå senast, sade han.

Tvåmålsskytten Jacob Micflickier hyllade Högberg.

– Han var fantastisk. Han gjorde de räddningar som vi behövde och några som såg omöjliga ut, sade kanadensaren som sköt lagets två första mål.

1-0 kom på lagets första skott efter 13.27 av första perioden och 2-0 alldeles i inledningen av tredje perioden. Broc Little sköt 3-0 innan Skellefteås sena reduceringar genom Erik Forssell (19.17) och Axel Holmström (19.52).

Brant uppförsbacke

Uppförsbacken är fortfarande gigantisk för Linköping. Inget lag har lyckats vända 0-3 i matcher till seger i SHL:s slutspelshistoria. Frågan är om Linköping bara lyckades flytta fram den oundvikliga slutpunkten till på påskdagen.

– Vi har spelat bra där uppe, det var 50-50 förra matchen så vi har en stor chans att vinna där, sade Högberg.

Skellefteås tränare Hans Wallson var nöjd trots förlusten.

– Vi gör en bra match, det enda som saknas är målen. Vi släpper bara 14 skott på mål på bortaplan och det är väldigt bra. Vi har fortfarande en bra känsla, sade han.

Det var upprörda känslor i Linköping över matchstraffet på Rahimi, men det bedömdes inte som grovt och backklippan är tillbaka i nästa match.

TT

Publicerad: