Otrolig upphämtning - ändå förlust

TT-SPORT

Ishockey. En osannolik upphämtning, men ändå en förlust.

Juniorkronorna föll mot Kanada med 6-7 i genrepet inför JVM - i en match som hade allt och lite till.

– Vi gav bort segern, sade förbundskapten Rikard Grönborg till SVT.

Efter två relativt enkla segrar mot Danmark och Slovakien väntade på onsdagen ett betydligt tuffare test för de svenska juniorkronorna. Kanada stod för motståndet i Helsingfors i genrepet inför JVM som inleds på annandagen, och efter andra perioden hade turneringens förhandsfavorit plockat ner Sverige på jorden.

I mittakten gick nämligen Kanada från 1-1 till 5-1 - och de flesta trodde då att matchen var avgjord.

– Vi skapade chanserna åt dem. Vi måste tajta till spelet, sade förbundskapten Rikard Grönborg till SVT och berättade att spelarna fick sig en rejäl avhyvling i pausvilan inför den tredje perioden.

– Jag sa till killarna att jag var besviken, att det inte var tillräckligt bra.

Och laget verkade ta till sig av kritiken.

Galen upphämtning och nätkaos

För under de sista 20 minuterna svarade juniorkronorna för en sällan skådad upphämtning. Först reducerade Sverige två gånger om inom loppet av kort tid. Sedan stack Kanada upp och gjorde 6-3, men svenskarna var inte klara.

Med drygt fyra minuter kvar att spela bombade Marcus Pettersson in 6-6 - och Sverige var ikapp. Något som var anmärkningsvärt var att vid inte mindre än tre av de svenska målen gick pucken rakt igenom målnätet och domarna tvingades vid varje tillfälle rådfråga varandra huruvida pucken faktiskt gått i mål.

– Det är pinsamt att det blir så här. Jag hoppas de ordnar till det tills att VM börjar, sade Grönborg.

Den svenska kvitteringsglädjen blev dock kortvarig.

55 sekunder efter 6-6-målet satte Kanadas Mitchell Marner 7-6, vilket alltså blev slutresultatet.

– I tredje perioden var det många bra situationer från vår sida. Men i slutändan ger vi ändå bort matchen.

Aho skadad

Som om det inte vore nog med förlusten och nätkaoset, så tvingades den svenska backen Sebastian Aho föras till sjukhus efter att ha fått en puck mot halsen. Sent på onsdagskvällen meddelade svenska hockeyförbundet att Skellefteåbacken efter omständigheterna mår bra, men att han missar mästerskapet.

"Röntgen har påvisat en skada på struphuvudet där den preliminära läkningstiden är 4-6 veckor. Han är således inte aktuell för spel i den kommande JVM-turneringen", säger Sveriges läkare Sofia Sunnerud i ett pressmeddelande.

Sverige ställs mot Schweiz i första matchen i JVM. I gruppen ingår även USA, Danmark och Kanada. Inför mästerskapet ska den svenska truppen bantas med tre spelare.

TT